StoryEditor

Francúzska vláda je ochotná ustúpiť odborárom v kontroverznom návrhu

11.01.2020, 17:14
Autor:
TASRTASR
Vek odchodu do dôchodku je najkontroverznejším bodom kritizovaného vládneho návrhu penzijnej reformy.

Francúzska vláda je ochotná stiahnuť svoj návrh, aby sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvýšil z terajších 62 na 64 rokov. Zástupcom odborových organizácií to listom oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Vek odchodu do dôchodku je najkontroverznejším bodom kritizovaného vládneho návrhu penzijnej reformy, pretože by ľudí v porovnaní so súčasnosťou prinútil pracovať o dva roky dlhšie - do 64 rokov -, aby získali nárok na plný štátny dôchodok.

Philippe vo svojom liste napísal, že je ochotný urobiť ústretový krok voči sociálnym partnerom a predbežne stiahnuť z návrhu zákona opatrenie, ktoré malo s účinnosťou od roku 2027 stanoviť zákonný vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Zo znenia listu súčasne vyplýva, že Philippe a jeho vláda sa nevzdávajú myšlienky na stanovenie zákonného veku odchodu do dôchodku, keďže v bode štvrtom sa konštatuje, že "návrh zákona (o dôchodkovej reforme) zabezpečí, aby budúci univerzálny systém zahŕňal zákonný vek odchodu do dôchodku".

Premiér Philippe napísal tento list vedúcim predstaviteľom odborárskych organizácií a združení deň po tom, čo sa v piatok stretli s cieľom ukončiť štrajk ochromujúci život vo Francúzsku už 38 dní. Tieto rokovania označil Philippe za úspešné a avizoval, že v sobotu oznámi konkrétne návrhy vlády.

Philippe v liste píše, že spôsoby financovania dôchodkovej reformy sa stanovia v apríli v rámci konferencie, na ktorú budú prizvaní aj zástupcovia odborov. Ak sa však táto konferencia skončí neúspechom, vláda v danej veci rozhodne prijatím uznesenia.

Ako informoval spravodajský portál France Info, odborová organizácia CFDT v reakcii na premiérov list uvítala ústretovosť vlády v súvislosti s určením veku odchodu do dôchodku a oznámila, že bude pokračovať v rokovaniach s vládou v rámci ňou navrhovaného formátu.

CFDT je len jednou z odborárskych organizácií vo Francúzsku, ktoré vyzvali na protesty a štrajky proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy.

Jej predložením chce vláda zjednotiť komplikovaný a podľa nej aj nespravodlivý systém so 42 rôznymi úpravami a znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov, ako aj snaha stabilizovať dôchodkový systém vzhľadom na demografický vývoj.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:24