Reuters
StoryEditor

Dym z požiarov môže obkrúžiť celú planétu a vrátiť sa do Austrálie, varuje NASA

13.01.2020, 21:31
Autor:
ČTKČTK
Vietor dym zanáša východným smerom cez Tichý oceán k Južnej Amerike.

Dym z rozsiahlych požiarov na východnom pobreží Austrálie by mohol dokola obkrúžiť celú planétu a v najbližších dňoch sa vrátiť nad západné pobrežie kontinentu. S odkazom na údaje americkej kozmickej agentúry NASA to dnes napísal austrálsky spravodajský portál ABC.

Meteorológovia tento týždeň očakávajú príchod dažďov, ktoré však podľa hasičov zrejme nebudú dostatočne výdatné, aby niekoľkomesačné požiare uhasili.

Dym zasiahne západ krajiny

Podľa profesorky Lisy Harvey-Smithovej z jednej z austrálskych univerzít sa už dym z požiarov dostal nad tri štvrtiny zemského povrchu. Vystúpal totiž do výšky asi 17 kilometrov a v ceste mu ta nebráni počasie a zemská atmosféra.

Tým, ako sa šíri do priestoru, sa však zmenšuje jeho koncentrácia a na vzdialenejších miestach nie je ľudským okom rozoznateľný. Vedecké prístroje a satelity ho však zaznamenajú.

Vietor dym zanáša východným smerom cez Tichý oceán k Južnej Amerike. Podľa vedcov je preto možné, že sa austrálske mesto Perth na západe krajiny zahalí v najbližších dňoch do ľahkého oparu dymu, ktorý obkrúži planétu a nad kontinent sa znovu dostane zo západu.

Stále horí na veľkom území

V Austrálii podľa miestnych úradov stále horí na najmenej 100 miestach, na viac ako tretine z nich zatiaľ nemajú hasiči živel pod kontrolou. Podarilo sa im však už skrotiť doteraz najväčší z ohňov, ktorý zúril tri mesiace severozápadne od Sydney.

S živlom, ktorý zničil už vyše 2-tisíc domov a spôsobil smrť najmenej 28 ľudí, naďalej bojuje na 1500 požiarnikov. Podľa agentúry Reuters zhorelo asi 11,2 miliónov hektárov porastu, teda územie zhruba o veľkosti Bulharska.

Hasiči čakajú na dážď

Situácii by mal v najbližších dňoch pomôcť dážď. Meteorológovia očakávajú, že by na niektorých miestach zasiahnutých požiarmi malo spadnúť až 50 milimetrov zrážok. Ak sa predpoveď potvrdí, bude to "naším darčekom k Vianociam, narodeninám, zásnubám, k výročiu svadby a k promócii v jednom," vyhlásil na twitteri jeden z miestnych šéfov hasičov.

Podľa hovorcu austrálskeho hasičského zboru však dážď pravdepodobne nebude stačiť na uhasenie všetkých ohňov, pretože pôda je po dlhom období sucha príliš vyprahnutá.

Podľa dnes zverejneného prieskumu spoločnosti Newspoll majú požiare dopad aj na austrálsku politickú scénu. Kvôli reakcii premiéra Scotta Morrisona, ktorú mnoho ľudí považovalo za pomalú a odťažitú, klesla jeho podpora u obyvateľstva za mesiac o osem percent.

Morrison je tak momentálne menej populárny ako šéf opozície Anthony Albanese. Premiér v nedeľu v televízii uznal, že urobil určité chyby a jeho vláda dnes oznámila, že vyčlenila 50 miliónov austrálskych dolárov do fondu na ochranu divokých zvierat, ktoré požiare veľmi trpia. Podľa mnohých však prichádza tento aj ďalšie vládne kroky neskoro a sú príliš obmedzené.

01 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 02 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 05 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:01