Reuters
StoryEditor

Už aj v Rusku. Putin chce zaviesť obedy zadarmo pre deti v školách

15.01.2020, 10:38
Autor:
ČTKČTK
Vladimir Putin zároveň navrhol aj zmeny ústavy, ktoré by posilnili úlohy parlamentu.

Prezident Vladimir Putin navrhol prijať zmeny v ruskej ústave tak, aby mala v Rusku vždy prednosť pred medzinárodným právom a aby zakazovala ľuďom v kľúčových funkciách, vrátane hlavy štátu, cudzie občianstvo. Rusko by naďalej malo zostať silnou prezidentskú republikou, ale posilniť by ústavné zmeny mali úlohu ruských poslancov pri vytváraní vlády.

"Hlavné sú záujmy Ruska," zdôraznil Putin. "Rusko to sme my," dodal s tým, že nemá na mysli len prítomných v sále, ale všetkých občanov krajiny. Prípadné ústavné zmeny by preto podľa neho malo potvrdiť referendum.

Boj proti chudobe

Putin dnes zároveň ohlásil nové opatrenia v boji proti chudobe a na podporu pôrodnosti, vrátane nových dávok na deti v najchudobnejších rodinách a zvýšenie príspevku od štátu pri narodení potomka. "V spoločnosti je jasný dopyt po zmenách," vyhlásil prezident v úvode svojho posolstva o stave krajiny a sľúbil, že tempo zmien sa bude zvyšovať s cieľom dosiahnuť uspokojivú životnú úroveň a príjmy zaisťujúce dôstojný život.

Putin upozornil na problémy v demografickom vývoji, najmä pokles pôrodnosti v dôsledku nástupu slabších ročníkov. Presviedčal však, že štátna pomoc v tomto smere funguje.

Ohlásil tiež konkrétne opatrenia: najchudobnejšie rodiny budú - a to už od 1. januára 2020 - dostávať 5 500 (približne 80 eur) rubľov na dieťa. Od budúceho roka sa táto suma zvýši v priemere na 11 500 rubľov (asi 168 eur), konkrétna suma bude závisieť od regiónu. Vyplácanie dávok by u najchudobnejších rodín malo pokračovať až do dosiahnutia siedmich rokov veku dieťaťa.

Viac peňazí na deti

Program materského kapitálu, ktorý doteraz Rusky dostávajú pri narodení druhého dieťaťa, sa predĺži najmenej do konca roka 2026 a od tohto roka ho bude ho možné dostať už pri narodení prvého potomka. Teraz ide čiastku 466-tisíc rubľov (asi 6 800 eur).

Pri narodení druhého dieťaťa sa materský kapitál zvýši o ďalších 150-tisíc rubľov na 616-tisíc. Mladá rodina by tak podľa šéfa štátu mala mať k dispozícii sumu, pokrývajúcu vo väčšine regiónov cenu polovice bytu - a to pri narodení tretieho dieťaťa štát umorí časť hypotéky.

Obedy v školách zadarmo

"Dokonca ani v časoch Sovietskeho zväzu sa to nerobilo," vyhlásil prezident a oznámil, že všetci žiaci prvých štyroch ročníkov budú v školách dostávať teplú stravu bezplatne.

Ak sa podarí vychovať novú veľkú generáciu, opierajúcu sa o pevné spojenie generácií v rodinách, "budeme môcť zaručiť rozvoj Ruska ako veľkej a úspešnej krajiny", zdôraznil prezident za potlesku sály.

Na Putinovo vystúpenie vo výstavnej sále Manež pri Kremli bolo pozvaných do 1300 hostí - členovia parlamentu a vlády, sudcovia, gubernátori, preláti a šéfredaktori - a tiež sa akreditovalo asi 900 ruských a zahraničných novinárov, vypočítal server Newsru.com.

V poradí už šestnáste posolstvo ruskej hlavy štátu vysielali celoštátne televízne a rozhlasové stanice. Prakticky však bolo podľa ruských médií všadeprítomné: premietalo sa na fasády domov v centrách miest a nákupných stredísk, znelo vo verejnej doprave, na poliklinikách, nemocniciach, úradoch, letiskách, kaviarňach, štadiónoch či kinách.

A vypočuť si ho bolo možné dokonca aj na najvyššej hore Kaukazu a Ruska Elbrus, presnejšie na stanici lanovky vo výške 3847 metrov nad morom. A vlastne ešte vyššie, na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, kde sa práve nachádzajú dvaja ruskí kozmonauti, Alexander Skvorcov a Oleg Skripočka.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:44