Reuters
StoryEditor

Berlínska konferencia chce zbrojné embargo v Líbyi, nezasahovanie

19.01.2020, 20:22
Autor:
ČTKČTK
Konferencie o konflikte v Líbyi sa zúčastnil napríklad Vladimir Putin či Emmanuel Macron.

Účastníci berlínskej konferencie o Líbyi sa dnes dohodli na dodržiavaní existujúceho zbrojného embarga a jeho lepšej kontrole. Zaviazali sa tiež, že ukončia vojenskú podporu znesvárených strán.

Na tlačovej konferencii po skončení konferencie to uviedli generálny tajomník OSN António Guterres a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá schôdzku na najvyššej úrovni zvolala.

"Nemôžem dostatočne zdôrazniť, že neexistuje žiadne vojenské riešenie konfliktu v Líbyi, na tom sa zhodli všetci účastníci konferencie," povedal Guterres. "A dnes sa aj všetci účastníci tejto konferencie zaviazali do tohto ozbrojeného konfliktu alebo vnútorných záležitostí Líbye nezasahovať," poznamenal tiež.

"Môžem potvrdiť, že všetci sú zajedno, že chceme rešpektovať zbrojné embargo, a že bude tiež viac kontrolované ako v minulosti," uviedla zasa Merkelová, podľa ktorej je dôležité, aby závery konferencie teraz potvrdila aj Bezpečnostná rada OSN. Aj s tým podľa nej súhlasili všetci, ktorí dnes v Berlíne o konflikte v zhruba sedemmiliónovej severoafrickej krajine rokovali. 

Berlínskej konferencie sa zúčastnili okrem iného ruský prezident Vladimir Putin, jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan alebo americký minister zahraničia Mike Pompeo.

Boli na nej aj zástupcovia Európskej únie, Africkej únie, Ligy arabských štátov, Británie, Číny, Spojených arabských emirátov, Konga, Talianska, Egypta a Alžírska, ako aj predstavitelia oboch znesvárených strán v Líbyi.

V líbyjskom konflikte proti sebe stoja premiér Faiz Sarrádž, ktorého vláda uznávaná väčšinou medzinárodného spoločenstva má pod kontrolou iba malé územie okolo hlavného mesta Tripolisu, a poľný maršál Chalífa Haftar, ktorého jednotky ovládajú väčšinu krajiny, odkiaľ do Európy mieri veľké množstvo migrantov.

K bojom v Líbyi sa vyjadrujú aj zahraniční štátnici. Sarrádža zatiaľ podporovalo Turecko, ktoré sa v Líbyi priamo vojensky angažovalo, Katar alebo Taliansko, na strane Haftara zase doteraz stálo Rusko, Egypt, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:42