Reuters
StoryEditor

Trump v Davose vyhlásil, že by si rád vypočul Gretu

22.01.2020, 13:23
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident dnes okrem iného vyhlásil, že ho Greta Thunbergová "porazila v časopise Time".

Americký prezident Donald Trump dnes pred odchodom z 50. zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose uviedol, že by si rád vypočul prejav švédskej ekologické aktivistky Grety Thunbergové a že neverí, že by zmena klímy bola falošnú správou. Téme klimatických zmien sa dnes vo svojom vystúpení venovala tiež predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová či predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

​Trump v minulosti Thunbergovú niekoľkokrát verejne kritizoval na sociálnej sieti twitter a podľa mnohých pozorovateľov má k otázke klimatických zmien značne odlišný postoj než švédska aktivistka. Krátko po nástupe do funkcie Trump okrem iného oznámil zámer odstúpiť od parížskej klimatické dohody z roku 2015 s tým, že prísnejšia klimatická politika by mala negatívny vplyv na americké podniky.

Americký prezident dnes okrem iného vyhlásil, že ho Thunbergová "porazila v časopise Time", čím zrejme narážal na fakt, že tento americký časopis tento rok vyhlásil mladú aktivistku osobnosťou roka. Švédku tiež vyzval, aby presunula svoju pozornosť zo Spojených štátov na "tie špinavšie miesta", a zároveň označil niektoré požiadavky klimatických aktivistov za nereálne.

Na fóre v Davose dnes vystúpila v rámci hlavného programu predsedníčka EK von der Leyenová, ktorá v príhovore predstavila politický program svojej novej komisie. Sústredila sa predovšetkým na chystaný klimatický plán zvaný Európska zelená dohoda. Prítomných zástupcov veľkých spoločností a politikov vyzvala, aby sa k plánu pripojili a označila ho za cestu budúceho rozvoja. Upozornila tiež, že EÚ bude od všetkých dovozcov do Európy vyžadovať zníženie emisií pri výrobe tovaru, kvôli čomu by mohla zaviesť takzvané uhlíkové clo.

Predsedníčka EK sa tiež venovala otázke ochrany súkromia občanov EÚ a potvrdila svoj zámer stanoviť pravidlá pre užívanie technológie umelej inteligencie a rozpoznávanie tvárí.

Rovnakou témou sa vo svojom vystúpení v Davose zaoberal tiež šéf spoločnosti Google Sundar Pichai, ktorý vyhlásil, že súkromie by v roku 2020 nemalo byť považované za "luxusný tovar". Vyjadril tiež podporu európskemu Všeobecnému nariadeniu o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré by podľa neho mohlo slúžiť ako šablóna pre podobné predpisy inde po svete. Pichai pred niekoľkými dňami podporil aj prípadný dočasný zákaz používania technológie rozpoznávania tvárí, ktorý zvažuje Európska komisia. Kvôli tomu sa však dostal do stretu so šéfom spoločnosti Microsoft Satyom Nadellom, podľa ktorého je Bruselom navrhované riešenie príliš ťažkopádne.

Po von der Leyenovej vystúpil v Davose aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, ktorý upozornil, že súčasťou klimatického plánu komisie musia byť tiež kroky na zmiernenie sociálnych nerovností. Chudoba má totiž podľa neho zlé dopady na životné prostredie a rovnostárske spoločnosti sú udržateľnejšie.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:17