Vojak kontroluje vodičovi teplotu digitálnym teplomerom na kontrolnom stanovišti v čínskom meste Wu-chan.TASR/AP
StoryEditor

Koronavírus vznikol kvôli obchodu s divokou zverou. Na muške sú hady, jazvece a krysy

23.01.2020, 13:57
Autor:
ČTKČTK
Čínske tržnice, kde sú uskladnené často pytliakmi ulovené divoké zvieratá, sú považované za liaheň chorôb a inkubátor mnohých vírusov.

Neznámy typ koronavírusu, ktorý sa v uplynulých dňoch šíri z čínskeho Wu-chanu a vyžiadal si už 17 obetí, sa preniesol na človeka z divokých zvierat, ktoré sú v Číne považované za delikatesy a používajú sa tiež na výrobky tradičnej čínskej medicíny. Podmienky, v ktorých sú tieto zvieratá predávané na tržniciach, prispieva k vzniku nákazy. Dnes o tom s odvolaním na úrady informovala agentúra Reuters.

"Pôvod nového koronavírusu je divoká zver, ktorá sa nelegálne predávala na wu-chanskej tržnici s morskými produktmi," povedal novinárom riaditeľ čínskeho centra pre zadržiavanie šírenia chorôb a prevenciu Kao Fu.

​Čínske tržnice, kde sú uskladnené často pytliakmi ulovené divoké zvieratá, sú považované za liaheň chorôb a inkubátor mnohých vírusov, ktoré tu mutujú a následne sa môžu preniesť na človeka.

Varovania prichádzali už dávno

Počet ľudí infikovaných vírusom, ktorý spôsobuje pľúcne ochorenie, dosiahol v krajine 620. Čína prijala viacero opatrení proti šíreniu nákazy, vrátane obmedzení cestovania do 11-miliónového Wu-chanu. Obyvatelia nemajú do mesta jazdiť a ani ho opúšťať. Prerušená bola mestská verejná doprava, viacero aeroliniek pozastavilo lety do oblasti.

Predbežné zistenia ukazovali na to, že ľudia sa týmto vírusom nakazili od hadov. Vládny poradca pre zdravotníctvo Čung Nan-šan za možné zdroje nákazy označil tiež jazvece a krysy.

Na nebezpečenstvo šírenia chorôb v dôsledku obchodu s divoko žijúcou zverou dlhodobo upozorňovali čínski zdravotnícki pracovníci a rovnako tak ochrancovia životného prostredia, ktorým prekážajú dopady tohto obchodu na biodiverzitu.

Ideálne podmienky pre vznik vírusov

"Osud zvierat je jednou súčasťou, ďaleko skrytejšie je spoločné uskladňovanie všetkých týchto druhov dohromady na veľmi malom priestore, kde sú výkaly a moč zmiešané dohromady," povedal Christian Walzer, riaditeľ americkej Spoločnosti pre ochranu divokých zvierat.

"Ďalšia vec, ktorú musíte vziať do úvahy, je to, že tieto zvieratá sú v klietkach pod veľkým stresom, takže ich imunitný systém veľmi rýchlo začne zlyhávať," uviedol Walzer. "Je to perfektný systém. Nejde to urobiť lepšie, aj keby ste sa o to snažili," dodal s tým, že takéto podmienky sú ideálne pre vznik nových vírusov.

Čínske tržnice boli označované za zdroj ďalších infekčných chorôb, ktoré sa v minulosti šírili juhovýchodnou Áziou. Jednou z nich bolo ochorenie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, slovensky ťažký akútny respiračný syndróm), ktoré si v rokoch 2002 a 2003 vyžiadalo v niekoľkých krajinách vyše 700 obetí.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:48