Opatrenia proti šíreniu nákazy v čínskom meste Wu-chanTASR/AP
StoryEditor

"Akoby prišiel koniec sveta". Takto to vyzerá v 11-miliónovom meste, ktoré pre nákazu uzavreli

23.01.2020, 12:30
Autor:
chochoČTKČTK
Čínske úrady uzavreli v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu piate najväčšie mesto krajiny.

Obyvatelia 11-miliónového čínskeho mesta Wu-chan, ktoré úrady v stredu uzavreli v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu, podľa dostupných informácií vykúpili obchody a stiahli sa do svojich domovov. Do piateho najväčšieho mesta Číny, ktoré je považované za ohnisko nákazy, nejazdia linkové autobusy ani trajekty.

​Ministerstvo dopravy vo štvrtok vyzvalo dopravcov, aby autobusom smerujúcim do Wu-chanu nariadili vrátiť sa späť do miesta, odkiaľ vyšli. Spoje, ktoré mali cez toto mesto prechádzať, sa mu majú vyhýbať. V meste nefunguje verejná doprava, ľudia z Wu-chanu, ktoré je považované za kľúčové obchodné a dopravné centrum v čínskom vnútrozemí, nemôžu odcestovať vlakom ani lietadlom. Letecká doprava do mesta ešte úplne prerušená nebola, niektoré spoločnosti však lety odriekli.

​Ľudia z obchodov vykúpili jedlo a z lekární ochranné rúška a motoristi podľa britského denníka The Guardian obklopili pumpy, pretože sa rozšírili správy, že zásoby benzínu dochádzajú. Na uliciach je len málo chodcov a mnoho rodín zrušilo plánované návštevy súvisiace s oslavami lunárneho Nového roka, ktorý pripadá na 25. januára.

Uzavreli aj ďalšie mestá

Jeden z miestnych obyvateľov, ktorého cituje britská BBC, uviedol, že má pocit, "akoby prišiel koniec sveta". Iní ľudia uviedli, že správcovia v ich domoch dezinfikujú výťahy. Rušia sa divadelné predstavenia, výstavy a ďalšie akcie, pri ktorých sa zhromažďujú davy ľudí. Podobné opatrenia ako Wu-chan prijali aj neďaleké mestá Chuang-kang a E-čou, tiež ich ľudia nemajú opúšťať, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Miestne úrady vyzývajú obyvateľov Wu-chanu, aby neprepadali panike, pretože v meste sú v súčasnosti "dostatočné zásoby jedla, liekov a ďalších potrieb". Štátne médiá spravodajstvo o opatreniach vo Wu-chane podávajú tak, že jeho obyvatelia vedú boj pre dobro krajiny. Ľudia sú však k oficiálnym informáciám nedôverčiví, pretože vláda v uplynulých týždňoch tvrdila, že vírus nie je vážny a že sa dá zvládnuť.

V dôsledku nákazy novým typom koronavírusu zomrelo od konca minulého roka 17 ľudí, všetci v provincii Chu-pej, ktorej je Wu-chan hlavným mestom. Čínske úrady vo štvrtok informovali, že najmladšia obeť mala 48 rokov, najstaršia 89. Išlo väčšinou o ľudí v pokročilom veku trpiacich nejakou chronickou chorobou, ako je napríklad Parkinsonova choroba alebo cukrovka. Vírus pochádza z trhu s morskými plodmi vo Wu-chan, ktorý je od začiatku tohto roka.

Zásadná otázka

Vírus sa šíri medzi ľuďmi, pretože sa ním nakazili príbuzní chorých aj zdravotníci, ktorí sa o nich starali. Avšak BBC uvádza, že zistiť, ako sa nákaza medzi ľuďmi prenáša, je jednou zo zásadných otázok týkajúcich sa súčasného výskytu koronavírusu. Napáda pľúca a spočiatku sa prejavuje teplotou a kašľom. Pacienti môžu trpieť dýchavičnosťou a mať aj ďalšie dýchacie ťažkosti.

Nákaza sa okrem Číny doteraz objavila v Južnej Kórei, Japonsku, Thajsku, na Taiwane a mimo Ázie v štáte Washington na severozápade USA. Úrady v Hongkongu dnes oznámili, že v dvoch prázdninových táboroch vybudujú zariadenia, kde by boli v karanténe ľudia, ktorí prídu do styku s pacientmi infikovanými novým typom koronavírusu. Čínska štátna televízia dnes informovala, že počet nakazených stúpol na 620.

Cestujúci a posádka lietadla, ktoré skoro ráno dorazilo z Wu-chanu na rímske letisko Fiumicino, prešli kontrolou, či nemajú symptómy nákazy koronavírusom. Išlo o súčasť opatrení, ktoré v snahe zabrániť šíreniu vírusu prijali tento týždeň talianske úrady.

Oznámenie o karanténe o vypuknutí koronavírusu v čínskom meste Wu-chan v príletovej hale letiska Haneda v Tokiu. Oznámenie o karanténe o vypuknutí koronavírusu v čínskom meste Wu-chan v príletovej hale letiska Haneda v Tokiu. Reuters

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:14