TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj: Vyvíjame diplomatické úsilie na obnovenie mieru

05.02.2022, 17:10
Autor:
TASRTASR
O situácii na ukrajinskej hranici hovorili v sobotu aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý má na 7. februára naplánovanú návštevu Ruska a o deň neskor zavíta do Kyjeva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu s predsedom Európskej rady Charlom Michelom telefonicky diskutoval o situácii okolo Ukrajiny a spôsoboch jej deeskalácie v rámci existujúcich formátov na rokovania. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oznámenie na Zelenského konte na sociálnej sieti Twitter.

"Vyvíjame diplomatické úsilie na obnovenie mieru. Pokračujeme v interakcii takmer vo všetkých oblastiach. Som vďačný Európskej únii za pokračujúcu podporu Ukrajiny," dodal Zelenskyj.

O situácii na ukrajinskej hranici hovorili v sobotu aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý má na 7. februára naplánovanú návštevu Ruska a o deň neskor zavíta do Kyjeva.

Stoltenberg v sobotu vo svojom tvíte napísal, že počas rozhovoru ocenil Macronovo nasadenie pre prístup, ktorý NATO zvolilo voči Rusko a ktorý je založený na dialógu a odstrašovaní. "Jednota NATO je v tejto kritickej chvíli kľúčová," uviedol generálny tajomník NATO.

Podľa Elyzejského paláca Macron počas rozhovoru zdôraznil potrebu "pokračovať v úsilí o zníženie napätia v regióne prostredníctvom dialógu". Poukázal tiež na dôležitosť dodržiavania "základných princípov európskej bezpečnosti a suverenity štátov".

Rozhovor so Stoltenbergom v sobotu absolvovala aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Spoločne konštatovali jednotu členov NATO a varovali pred "obrovskou cenou", ktorú bude musieť Rusko zaplatiť v prípade, že podnikne inváziu na Ukrajinu.

Trussová na svojej stránke na Twitteri napísala, že "Rusko by malo zastaviť svoje destabilizujúce aktivity proti Ukrajine" a že "rozhodnutia o členstve v NATO by mali robiť NATO a tí, ktorí sa o vstup usilujú. Spojenci v NATO sú jednotní. Za každú ruskú inváziu (Moskva) bude musieť zaplatiť obrovskú cenu".

Európskych lídrov čoraz viac znepokojuje zhromažďovanie ruských vojakov pri hraniciach Ukrajiny a aj vyhrážky ruského vedenia, že podnikne vojenské kroky, ak nebudú splnené jeho požiadavky – od NATO napríklad žiada, aby neprijala Ukrajinu za člena.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:29