TASR/AP
StoryEditor

Moskva žiada USA o komentár k omylom vydanému titulku o vpáde Ruska na Ukrajinu

05.02.2022, 21:06
Autor:
TASRTASR
Príspevok na webe "visel" viac ako 20 minút, kým ho odstránili a kým agentúra uznala chybu a ospravedlnila sa.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v sobotu kritizovala rezort diplomacie USA za mlčanie v kauze agentúry Bloomberg, ktorá v sobotu na svojom webe zverejnila a neskôr bez vysvetlenia stiahla titulok o vpáde Ruska na Ukrajinu.

Zacharovová na svojom konte na sociálnej sieti Telegram naliehala na ministerstvo zahraničných vecí USA, aby zverejnilo správu o všetkých "fejkoch Bloombergu", "keď už" nedávno komentovalo kauzu ruskej spravodajskej spoločnosti RT, aj keď pre svoje obvinenia nemalo dôkazy.

"O Bloombergu je faktov viac ako dosť, ale štátny departement mlčí," upozornila Zacharovová, ktorá súčasne kritizovala to, že Washington finančne podporuje aj nemecký kanál Deutsche Welle financovaný i z nemeckého štátneho rozpočtu.

"Toto hovorí samé za seba - stroj NATO na propagandu ide na plný plyn," deklarovala Zacharovová.

Agentúra TASS pripomenula, že Bloomberg v sobotu na svojej webovej stránke zverejnil titulok "Rusko napadlo Ukrajinu".

Príspevok na webe "visel" viac ako 20 minút, kým ho odstránili a kým agentúra uznala chybu a ospravedlnila sa. Vysvetlila, že sa pripravovali "titulky pre rôzne scenáre" a zmienka o údajnej ruskej agresii sa dostala na verejnosť omylom.

Tento lapsus vyvolal v Rusku veľkú nevôľu a ostré reakcie. Mnohí politici zdôraznili, že takáto publikácia mohla mať veľmi tragické dôsledky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov síce uviedol, že "sotva mohlo ísť o provokáciu", zároveň však poukázal na to, že tento incident "ukazuje, aké nebezpečné je napätie podnecované Západom".

OSN v súvislosti s prípadom vyzvala zainteresované strany, aby sa vyhli akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k eskalácii situácie súvisiacej s Ukrajinou, uviedol pre TASS zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq.

01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:20