StoryEditor

Netanjahu staronovým predsedom Likudu, cíti sa aj na premiéra

15.08.2007, 09:16
Autor:
SITASITA

Predsedom hlavnej izraelskej opozičnej strany Likud sa v primárkach stal jej doterajší predseda Benjamin Netanjahu. Podľa konečných výsledkov, ktoré v stredu nadránom zverejnili predstavitelia strany, získal Netanjahu 73 percent hlasov. Prekvapením je pomerne vysoký počet hlasov, 23 percent, pre Mošeho Feiglina, radikálneho židovského osadníka zo Západného brehu Jordánu. Na treťom mieste skončil predseda medzinárodnej organizácie Likudu Danny Danon, ktorý získal 3,5 percenta hlasov.
Víťazstvo vo voľbách straníckeho šéfa je pre Netanjahua odrazovým mostíkom k súboju o post izraelského premiéra, ktorým bol do roku 1999. "Dnes sa skončila vnútorná súťaž, a hneď od zajtra budeme koncentrovať naše úsilie na to, aby sme Izraelu dali nové vedenie," vyhlásil Netanjahu po straníckych voľbách pred svojimi priaznivcami na telavivskom námestí.
Likud je strana, ktorá v protiklade so súčasnou politickou reprezentáciou premiéra Ehuda Olmerta chce riešiť konflikt s Palestínčanmi radikálnejšie a Olmertovu - podľa nej príliš "mäkkú" - politiku v tomto smere ostro kritizuje. Po nástupe Netanjahua do čela Likudu sa strana posunula ešte viac k radikálnym pozíciám. Umiernenejšie jadro strany predtým prestúpilo do novej strany Kadima, ktorú založil bývalý izraelský premiér a bývalý predseda Likudu Ariel Šaron.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:20