StoryEditor

Bude Kosovo nezávislé? Diplomati sa stále nedohodli

28.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Ani na poslednom kole rokovaní o budúcnosti juhosrbskej provincie Kosovo sa politické špičky Srbska a kosovských Albáncov nedohodli, čo bude s provinciou ďalej. Kosovskí predstavitelia stále trvajú na nezávislosti, Belehrad ju stále odmieta. Budúci kosovský premiér Hashim Thaci zdôraznil, že existuje len jedna možnosť, a to úplná nezávislosť. Akékoľvek rokovania s Belehradom sa podľa neho skončili a žiadne ďalšie sa už konať nebudú. "Ďalej budeme rokovať už len o spolupráci s našimi partnermi vo Washingtone a Bruseli," povedal Thaci. Srbský prezident Boris Tadic naopak upozornil, že debaty o kompromise musia pokračovať. "Budeme anulovať všetky rozhodnutia, ktoré nastolia nezávislosť Kosova. Použijeme všetky legálne a diplomatické opatrenia na potlačenie každého takého rozhodnutia," povedal Tadic na margo snahy Kosova jednostranne vyhlásiť nezávislosť. Belehrad je ochotný prijať len rozhodnutie, na ktorom sa dohodne Bezpečnostná rada OSN.
Neúspech rokovaní môže opäť vyvolať napätie na Balkáne. Podľa amerického vyjednávača Franka Wisnera je nevyhnutné nájsť riešenie. "Terajší stav Kosova je neudržateľný," povedal Wisner.
O budúcnosti provincie by mohla rozhodnúť ešte veľká trojka - EÚ, USA a Rusko. Do 10. decembra majú predložiť správu OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:16