Reuters
StoryEditor

Orbánova strana má aj naďalej pozastavené členstvo v EPP. Vylúčenie neprešlo

03.02.2020, 20:49
Autor:
ČTKČTK
Podľa EPP Orbán stále nerozptýlili obavy týkajúce sa porušovania princípov právneho štátu.

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána má naďalej pozastavené členstvo v Európskej ľudovej strane (EPP).

Vedenie najsilnejšej europarlamentnej strany počas dnešného zasadnutia v Bruseli podporilo návrh nového predsedu Donalda Tuska a predĺžilo na neurčito stav trvajúci od vlaňajšieho marca. Podľa EPP Orbán stále nerozptýlili obavy týkajúce sa porušovania princípov právneho štátu.

Rozhodnutie strany na twitteri oznámil rumunský europoslanec a podpredseda EPP Siegfried Muresan. "Budúci vzťah záleží len na vývoji v Maďarsku. Vo veci európskych hodnôt a hodnôt EPP nemožno robiť kompromisy," uviedol Muresan.

Pozastavenie členstva zahŕňa neúčasť na schôdzach strany, odobratie hlasovacieho práva a tiež práva navrhovať kandidátov do funkcií. Pôvodne sa hovorilo o tom, že by mohla EPP Orbánovo zoskupenie priamo vylúčiť, o čo sa usilovali niektorí konzervatívnejší členovia.

Umiernenejší politici však podporovali predĺženie súčasného stavu, pretože sa obávali, že v prípade vylúčenia by Orbán mohol zamieriť k niektorému inému európskemu zoskupeniu a strana by mohla prísť o jeho 13 hlasov v Európskom parlamente, vďaka ktorým patrí k najsilnejším segmentom ľudovej frakcie.

Orbán dnešný vývoj zatiaľ nekomentoval, v marci však pozastavenie členstva označil za dobrý kompromis. Pred dvoma týždňami pritom vyhlásil, že Fidesz takmer sám EPP opustil kvôli uzneseniu odsudzujúcom porušovanie európskych hodnôt v Poľsku a Maďarsku, pre ktoré hlasovali aj ľudovci.

EÚ s Maďarskom už niekoľko mesiacov vedie na návrh Európskeho parlamentu konanie kvôli nerešpektovaniu spoločných hodnôt podľa siedmeho článku únijnej zmluvy.

Orbánova vláda odmieta, že by nejako pochybila, a jej zástupcovia to svojim kolegom z ďalších únijných krajín opakujú pri každom vypočutí, ktoré postup podľa článku sedem predpokladá.

01 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 02 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 03 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 04 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán 05 - Modified: 2024-04-10 12:29:10 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar nemá záujem o "odpadlíkov" Fideszu ani opozičných politikov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 01:37