StoryEditor

Muž, ktorý zbavil Srbsko Slobodana Miloševiča

16.03.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Pred ôsmimi rokmi dostal krajinu z krízy, keď spojil väčšinu Srbov proti vtedajšiemu autoritatívnemu vodcovi Slobodanovi Miloševičovi. Aj preto ho v roku 2000 Srbi zvolili za posledného prezidenta ešte Juhoslávie. Teraz srbský premiér Vojislav Koštunica vtiahol krajinu do novej krízy, keď si Srbi budú musieť po demisii jeho vlády vybrať v májových predčasných voľbách medzi smerovaním na Západ alebo smerom k Rusku. A to všetko pre Kosovo.
"V každom prípade ide o človeka, ktorý v roku 2000 zohral mimoriadne dôležitú úlohu v novodobých dejinách Srbska. Nezapíše sa však do nich len ako pozitívna postava, vzhľadom na jeho kroky a postoje, ku ktorým sa dopracoval v neskorších rokoch," povedal pre HN analytik z German Marshall Fund Pavol Demeš, ktorý sa s Koštunicom viac ráz stretol. "Vôbec jeho prvá návšteva spomedzi krajín strednej a východnej Európy bola na Slovensku. Stretol sa vtedy aj so zástupcami mimovládnych organizácií, aby poďakoval Slovensku za to, čo urobilo pre demokratizáciu Juhoslávie," spomína Demeš na prvé stretnutie s Koštunicom v roku 2000.

Neznámy právnik
Najväčší zlom v živote Koštunicu prišiel v roku 2000, keď sa v boji o prezidentské kreslo stretol so Slobodanom Miloševičom. "Koštunica bol predtým v zásade neznámy človek. V právnických a akademických kruhoch ho poznali, ale v politike nie," uviedol Demeš. Koštunica mal vtedy prirodzenú autoritu a vyhovoval ako kandidát všetkým politickým stranám. Ich podpora mu tak zabezpečila víťazstvo. "V politickom boji sa len ťažko hľadalo čosi, čo by ho diskvalifikovalo alebo čo by sa dalo kritizovať. Navyše mal aj ten prvok patriotizmu, ktorý Miloševič veľakrát zneužíval," vysvetlil Demeš.

Na čele vlády
Od roku 2004 je Vojislav Koštunica srbským premiérom. Odvtedy však jeho popularita značne klesla. "Viacerých ľudí prekvapil. Svojimi názormi, postojmi, krokmi. A prekvapuje až dosiaľ. Postupom času sa však mnohí politici od neho odklonili, pretože sa v ňom sklamali. Klesla mu aj popularita od čias, keď bol na politickom výslní a keď si s ním ľudia spájali mnoho nádejí," uviedol Demeš.
Podľa neho Koštunica na rozdiel od srbského prezidenta ťahá krajinu skôr do tém, ktoré sa týkajú minulosti. Aj preto voľby 11. mája budú najmä bojom o charakter krajiny a o jej budúcnosti. "Myslím si, že Koštunica je už za zenitom svojej politickej kariéry."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:25