TASR/AP
StoryEditor

Šijú americké vlajky na to, aby zhoreli. Továrni v Iráne sa darí, zarába na nenávidenom Trumpovi

10.02.2020, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Díbá Parčam je hlavný iránsky dodávateľ amerických a izraelských vlajok.

V malej továrni pri iránskom meste Chomejn robotníci vyfarbujú červené a biele pruhy a 50 bielych hviezd. Pod rukami im vznikajú americké vlajky, ktoré skončia pošliapané a spálené pri protiamerických protestoch.

Rovnako prácne je vyfarbiť Dávidovu hviezdu na vlajkách Izraela, ktoré skončia rovnako ako tie americké. S blížiacim sa 41. výročím víťazstva revolúcie sa očakáva veľký dopyt. O firme Díbá Parčam napísala agentúra AP.

Je to hlavný iránsky dodávateľ amerických a izraelských vlajok. S USA Irán neudržiava diplomatické styky a Izrael vôbec neuznáva, no napriek tomu sa tu, v rodisku niekdajšieho duchovného vodcu Rúholláha Chomejního, vyrobí každoročne 6000 amerických, izraelských i britských vlajok.

Raz z nich možno budú darčeky

Konzervatívci ich nakupujú v prepočte za necelé dve eurá. Na manifestáciách organizovaných na podporu režimu však všetky zhoria.

V utorok, kedy sa budú konať akcie na oslavu revolúcie, sa ocitne v plameňoch ešte viac amerických vlajok ako obvykle na znamenie mimoriadne napätých vzťahov s USA. Majiteľ továrne Abolfazl Chándžání verí, že sa situácia zlepší. "Dúfam, že raz sa budú vlajky, ktoré tu vyrábame, dávať ako darčeky," povedal.

Zamestnanci najprv podľa mriežky nafarbia modrý obdĺžnik, v ktorom zostane 50 bielych hviezd, potom sa dofarbí sedem červených pruhov. Vlajky s rozmerom meter krát meter a pol sa následne rozvešajú, aby vyschli. Na tie izraelské sa doplní nápis Smrť Izraelu.

​Továreň Díbá Parčam každý rok vyrobí 1,5 milióna vlajok. Na mnohé musia dodať perzské nápisy pre najrôznejšie náboženské aj štátne príležitosti. Vznikajú tu tiež iránske vlajky a na export sú určené vlajky susedného Iraku.

V posledných dňoch sú však na pracovných stoloch hlavne vlajky americké. "V minulých rokoch sa ich výroba strojnásobila. Čo sa s nimi nakoniec stane, je na tých, ktorí ich použijú," hovorí Chándžání.

Pálenie ako príležitosť

Tento tridsaťšesťročný muž podporuje iránske reformátorske kruhy, ktoré si želajú zmenu a otvorenie Iránu svetu. No chápe aj rozhorčenie, ktoré panuje medzi konzervatívcami najmä od doby, kedy americký prezident Donald Trump v roku 2018 odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe.

Napätie sa zvýšilo v celom regióne a vyvrcholilo americkým útokom v Bagdade, pri ktorom bol 3. januára zabitý iránsky generál Kásem Solejmání. Aj na to Chándžáního dielňa reagovala a vyrobila vlajky s portrétmi usmievajúceho sa Solejmáního aj duchovného vodcu Alího Chameneího.

​Pálenie vlajok Chándžání chápe ako príležitosť, pri ktorej môžu Iránci vyjadriť svoj postoj k americkej politike.

"Ohrozuje niekoho výroba amerických vlajok určených pre spaľovne? Ublíži to niekomu? Hovorím, že nie. V najhoršom je to urážka. A čo výroba zbraní, bômb, dronov, ktoré sa používajú na útoky na našich ľudí a našu krajinu? Vari to Iránu neuškodilo?" obhajuje továreň Chándžáního sestra Azam, ktorá je v dielni zamestnaná.

Hnev voči Trumpovi

"Generálova smrť nás všetkých zarmútila. Pri šití každej vlajky som myslela na to, ako bude horieť. A pociťovala som pri tom jedine nenávisť," povedala Azam.

Jej kolegyňa Paris Mahmúdíová pri práci myslí na hnev voči Trumpovi. "Nemáme problém s Američanmi, ale nemám rada ich prezidenta. My nemáme problém s nikým, ale nechápeme jeho nepriateľstvo k nám," povedala žena.

​Továreň zamestnáva 40 ľudí, medzi ktorými je 25 žien. Sú to ľudia z okolitých dedín a mesačne si zarobia v prepočte 360 eur. Chándžání priznáva, že jeho podnik zarába, ale podrobné čísla odmieta uviesť.

K výrobe amerických vlajok sa rozhodol výhradne na základe dopytu, je to pre neho biznis. Rád ukáže obrázok svojho osemročného syna Aríja. Sú na ňom vedľa seba iránska a americká vlajka a pri nich prezidenti oboch krajín. Popisok pod obrázkom hovorí: "Americký prezident podal ruku iránskemu a stali sa priateľmi."

01 - Modified: 2024-04-19 10:59:01 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:21