StoryEditor

Kaczynski už Európu strašiť nebude

05.11.2007, 23:00

Poliaci začínajú novú etapu svojich dejín. Tentoraz už bez bratov Kaczynských, ktorých vládnuci tandem sa po dvoch rokoch rozpadol. Premiér Jaroslaw Kaczynski včera podal demisiu do rúk svojho dvojčaťa -- prezidenta Lecha Kaczynského a s celou vládou odišiel do opozície. Na jeho miesto nastupuje líder Občianskej platformy a víťaz októbrových predčasných volieb Donald Tusk. Práve jeho by hlava štátu mala poveriť zostavením nového kabinetu. Zrejme sa s tým však nebude ponáhľať. "Prezident musí podľa zákona poveriť Donalda Tuska zostavením kabinetu najneskôr do 14 dní od demisie predchádzajúcej vlády," povedal pre HN Wazny. Podľa neho sa tak pravdepodobne stane až po 11. novembri, keď Poliaci oslavujú Deň nezávislosti.

Prezident hrozí vetom
Rušno bolo včera aj vo varšavskom Sejme. Do poslaneckých lavíc sa posadilo 460 novozvolených zákonodarcov. V novom parlamente má s 240 mandátmi pohodlnú väčšinu Občianska platforma a jej spojenec -- Poľská ľudová strana. Hoci obe politické zoskupenia majú isté nezhody v pohľadoch na niektoré veci, napríklad na rovnú daň navrhovanú platformou, analytici sú presvedčení, že nakoniec kompromis nájdu. "V našich programoch nie je bod, na ktorom by sme sa nedokázali dohodnúť," potvrdil Wazny.
Hoci má vládna koalícia väčšinu v parlamente, prekážky v reformnom úsilí jej môže klásť do cesty prezident Kaczynski. Ten sa už vyjadril, že sa mu nepáči myšlienka rovnej dane a ak ju nový premiér Tusk presadí v parlamente, návrh zákona bude vetovať. Prezidenta nepotešil ani avizovaný zmierlivý tón zahraničnej politiky Varšavy. Tusk vyhlásil, že chce napraviť pošramotené vzťahy Poľska s Európskou úniou, Nemeckom a Ruskom, nad čím neskrývali radosť mnohí zahraniční politici. "Tá radosť v niektorých hlavných mestách neprinesie Poľsku nič dobré," komentoval to prezident.
Politológovia však nepredpokladajú, že hlava štátu bude vyvíjať na vládu nejaké silné opozičné tlaky. "Ide mu predovšetkým o znovuzvolenie. Keby začal robiť tvrdú opozíciu a vetoval by všetky koaličné návrhy, stal by sa straníckym politikom. Jeho kandidatúra by bola nepriechodná, pretože by s ním nikto nechcel ísť," uviedol pre HN analytik Juraj Marušiak. Zároveň však pripomenul, že Lech Kaczynski zatiaľ aktívne stranícky nevystupoval a jeho správanie v politike bolo menej konfrontačné ako jeho brata, premiéra Jaroslawa Kaczynského.

"Zradca" šéfom diplomacie
Zmena vlády zrejme prinesie aj personálne výmeny na najvyšších postoch. Očakáva sa, že najprv padnú hlavy na ministerstvách, nasledovať by mali štátne inštitúcie. Tusk už avizoval, že najvážnejším kandidátom na nového ministra zahraničných vecí je Radoslaw Sikorski. Práve tento konzervatívny novinár a bývalý minister obrany je považovaný za muža, ktorý zasadil premiérovi Kaczynskému jeden z rozhodujúcich úderov. Vo februári odišiel z jeho strany Právo a spravodlivosť a nové útočisko našiel v Tuskovej Občianskej platforme. Dôvodom odchodu z vlády mali byť spory so šéfom vojenskej kontrarozviedky Antoninom Macierewiczom, ktorý ho ponížil tým, že ho nechal lustrovať. Sikorski, ktorý má za manželku americkú novinárku a historičku Anne Applebaumovú, žil dlhé roky v americkej emigrácii. Od jeho odchodu mu Kaczynski nemôže prísť na meno a označuje ho za zradcu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:08