TASR/Gao Xiang
StoryEditor

Koronavírusom sa môžu nakaziť dve tretiny ľudstva, tvrdí popredný epidemiológ

11.02.2020, 14:55
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
Podľa odhadov expertov každý nakazený koronavírusom môže v priemere preniesť vírus na ďalších 2,5 jedinca.

Čínsky koronavírus by mohol zasiahnuť až dve tretiny svetovej populácie, pokiaľ nebude patrične kontrolovaný. Uviedol to popredný hongkonský epidemiológ Gabriel Leung. Experti sa obávajú, že vírus by mohol zmutovať do ešte horšej podoby. Kvôli koronavírusu zvolala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) špeciálna dvojdňové stretnutie.

Šéf (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok na stretnutí povedal, že hoci nákaza novým typom koronavírusu postihuje zatiaľ predovšetkým Čínu, kde bolo zaznamenaných 99 percent všetkých prípadov infekcie, predstavuje veľmi vážnu hrozbu aj pre zvyšok sveta.

Stretnutia WHO, ktoré sa podľa agentúry Reuters koná za zatvorenými dverami, sa zúčastňuje viac ako 400 expertov a predstaviteľov mnohých štátov sveta.

Tí, ktorí sú z Číny a Taiwanu, sa zapájajú prostredníctvom videokonferencie. Cieľom stretnutia je urýchliť vývoj liekov, diagnostiky a vakcín proti vírusu 2019-nCoV.

V pondelok Ghebreyesus varoval, že "znepokojujúce prípady" prenosu vírusu od ľudí, ktorí neboli v Číne, môžu naznačovať, že "vidíme iba vrchol ľadovca". "Môže to byť iskra, ktorá rozpúta väčší oheň," vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Profesor Gabriel Leung, dekan zdravotníckej fakulty rešpektovanej hongkonskej univerzity a špecialista na verejné zdravie tvrdí, že zásadná otázka je, ako presne zistiť, ako rýchlo sa koronavírus šíri.

Podľa odhadov expertov každý nakazený môže v priemere preniesť vírus na ďalších 2,5 ľudí. "Miera zasiahnutia koronavírusom je tak 60 až 80 percent."

​To znamená, že vírus by mohol zasiahnuť asi šesťdesiat percent svetovej populácie. "(To) je hrozne veľké číslo," povedal Leung britskému denníku The Guardian pred stretnutím WHO.

Varuje, že aj keby všeobecná miera úmrtnosti bola len jedno percento, počet mŕtvych aj tak bude masívny. Podľa súčasných odhadov je miera úmrtnosti na koronavírus mierne cez dve percentá.

Podľa Leunga nemusí byť infekcia svetovej populácie okamžitá, ale môže sa uskutočniť vo vlnách. Taktiež je možné, že vírus prestane byť tak nebezpečný, pretože keď "zabije každého, kto mu stojí v ceste, zabije sám seba."

Koronavírus si doteraz vyžiadal 1018 obetí na životoch, všetky, až na jednu, v Číne. Aktuálnym počtom úmrtí koronavírus už prekonal aj vírusové epidémie SARS a MERS.

Chrípka je nebezpečnejšia

​Experti sa obávajú, že hoci je stále nebezpečnejšia chrípka, koronavírus by ju mohol prekonať. "Je to nový vírus. Veľa toho o ňom nevieme a preto sa snažíme zabezpečiť, aby sa nevyvinul do niečoho oveľa horšieho," povedal stanici CNBC riaditeľ Centra pre infekciu a imunitu z Kolumbijskej univerzity Ian Lipkin.

Niektorí nakazení môžu vírus preniesť ešte na viac ľudí ako je expertmi odhadovaných 2,5 jedincov. Napr. Brit, ktorý navštívil Singapur, pravdepodobne na svojej následnej ceste nakazil päť ľudí vo Francúzsku, troch v Británii a jedného v Španielsku (všetci nakazení sú Briti).

Muž patrí medzi tzv. superšíriteľov, tj. nakazených ľudí, ktorí šíria vírus na viac osôb, než je obvyklé. Stanica BBC pripomína, že v roku 2015 jeden taký superšíriteľ nakazil 82 ľudí vírusom MERS.

Počas epidémie eboly v Západnej Afrike sa vo väčšine prípadov (61 percent) nákaza šírila len z malého počtu pacientov (tri percentá).

Títo superšíritelia často bývajú v kontakte s väčším počtom ľudí, vďaka čomu sa nákaza môže šíriť rýchlejšie. Najmä deti môžu patriť medzi superšíriteľov, preto v prípade epidémií lekári okamžite zatvárajú školy.

Otázka účinnosti čínskych opatrení

Reakcie čínskej vlády, ktorá uvrhla celé mestá do nepriepustnej karantény, podľa Leunga mohla viesť k oslabeniu epidémie.

Čína by sa tak mohla stať vzorom pre ostatné krajiny, ako s vírusom bojovať. Leung ako poradca hongkonskej vlády radil, aby kabinet prijal "drakonické opatrenia" výrazne obmedzujúce pohyb ľudí.

Leung zároveň priznáva, že je príliš skoro na to odhadovať, či sú čínske opatrenia skutočne účinné. Ak sa potvrdí že áno, vzniknú ďalšie otázky, napríklad ako dlho má karanténa trvať.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol na 42 638, z ktorých sa však niektorí už vyliečili.

V rozpore so smernicami 

Nie je však isté, či číslo nie je ešte väčšie. Čína totiž už zjavne do svojich štatistík ľudí nakazených novým typom koronavírusu nepočíta ľudí, ktorí sú infikovaní, ale neprejavili sa u nich žiadne príznaky choroby.

Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na nové nariadenie, ktoré v piatok vydalo Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

​Nový prístup čínskych úradov k registrácii ľudí nakazených novým koronavírusom je v rozpore so smernicami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá za jedinca infikovaného vírusom 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratórne preukázaná prítomnosť vírusu v tele, "bez ohľadu na klinické príznaky" .

Otázkou teda zostáva, koľko infikovaných nebolo v posledných dňoch do tejto štatistiky započítaných. Podľa agentúry DPA totiž v novom nariadení Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb stojí, že "iba keď sa u danej osoby objavujú symptómy choroby, je táto osoba započítaná medzi infikovaných".

01 - Modified: 2020-02-10 14:10:17 - Feat.: 0 - Title: Alibaba ponúka úvery firmám v Číne, ktoré zasiahol koronavírus 02 - Modified: 2020-02-10 14:31:11 - Feat.: 0 - Title: Čínsky prezident sa odhodlal k zriedkavému kroku. Navštívil pacientov postihnutých koronavírusom 03 - Modified: 2020-02-10 18:01:37 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus dotlačil British Airways k ráznemu kroku. Ruší všetky lety do Pekingu a Šanghaja 04 - Modified: 2020-02-10 20:50:06 - Feat.: 0 - Title: Trhy striasli zo seba koronavírus 05 - Modified: 2020-02-11 06:36:51 - Feat.: 0 - Title: Na koronavírus v Číne včera zomrelo rekordne veľa ľudí. Celkový počet obetí prekročil tisícku 06 - Modified: 2020-02-11 09:00:38 - Feat.: 0 - Title: Čínska vláda požiadala kľúčové odvetvia, aby aj napriek koronavírusu obnovili prácu 07 - Modified: 2020-02-11 13:26:38 - Feat.: 0 - Title: Powell: Fed pozorne monitoruje koronavírus a jeho vplyv na globálnu ekonomiku
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:58