Mike PompeoReuters
StoryEditor

Správy o smrti NATO sú nesmierne prehnané. Západ víťazí, vyhlásil Pompeo

15.02.2020, 09:39
Autor:
ČTKČTK
Mike Pompeo dnes vymenoval viacero medzinárodných iniciatív, do ktorých sú USA zapojené.

Správy o smrti Severoatlantickej aliancie (NATO) sú nesmierne prehnané, vyhlásil dnes americký minister zahraničia Mike Pompeo na mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Západ víťazí

Západ podľa neho víťazí, a robí to spoločne. Vo svojom prejave sa šéf americkej diplomacie tiež dôrazne vymedzil proti tvrdeniu nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, že sa Spojené štáty za administratívy Donalda Trumpa zriekajú myšlienky medzinárodného spoločenstva.

"Západ víťazí a robí to spoločne," opakoval počas svojho prejavu Pompeo niekoľkokrát. "Sloboda a demokracia víťazí," vyjadril tiež svoje presvedčenie politík, ktorého podľa jeho slov prekvapujú opakované vyhlásenia západných predstaviteľov spochybňujúce americké medzinárodné angažovanie.

Naposledy tak pri začatí mníchovskej konferencie urobil Steinmeier, podľa ktorého USA za Trumpa presadzujú názor, že každý má svoje záujmy stavať nad záujmy všetkých ostatných.

Nenechajte sa mýliť

Pompeo dnes vymenoval viacero medzinárodných iniciatív, do ktorých sú USA zapojené, či už je to vojenská podpora členských krajín NATO na východe Európy, podpora Ukrajiny alebo presadzovanie spoločných sankcií proti severokórejskému režimu a ďalšie.

"Je to Amerika, ktorá odmieta medzinárodné spoločenstvo?" spýtal sa. "Nenechajte sa mýliť," poznamenal.

"Som rád, že môžem oznámiť, že správy o smrti NATO sú nesmierne prehnané," uviedol v narážke na slová amerického spisovateľa Marka Twaina, ktorý kedysi vyhlásil, že správy o jeho smrti nesmierne preháňali.

Slobodný Západ má podľa šéfa americkej diplomacie ďaleko svetlejšiu budúcnosť ako jeho neliberálne alternatívy.

Pompeo vo svojom vystúpení tiež kritizoval Čínu, Rusko a Irán. V prvom prípade firmu Huawei označil za trójskeho koňa čínskych spravodajcov, v druhom skritizoval okupáciu Krymu, obsadenie časti Ukrajiny a tiež ruskú dezinformačnú kampaň.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:59