Mark EsperReuters
StoryEditor

Šéf obrany USA označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre svet

15.02.2020, 12:27
Autor:
TASRTASR
Mark Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny.

Americký minister obrany Mark Esper označil v sobotu Čínu za rastúcu hrozbu pre svetový poriadok.

Podľa agentúry AP v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii dodal, že najľudnatejší štát na svete kradne západné know-how, zastrašuje menších susedov a snaží sa o "akúkoľvek výhodu a za každú cenu".

Častý kritik Pekingu

Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny. Čína je podľa jeho slov na najvyššej priečke potenciálnych nepriateľov Pentagónu, po nej nasleduje Rusko.

"Čínska komunistická strana smeruje naďalej a ešte rýchlejšie nesprávnym smerom - viac vnútornej represie, dravších ekonomických praktík, a čo ma najviac znepokojuje, agresívnejšieho vojenského postoja," povedal.

Esper zdôraznil, že USA nechcú konflikty s Čínou. Doplnil, že vláda USA poskytla zdravotnícke potreby na pomoc Číne v boji proti prepuknutiu koronavírusu.

Napriek tomu dodal, že Peking objasnil svoje dlhodobé zámery. Európa a zvyšok sveta sa preto podľa neho musia "prebudiť" voči hrozbám, ktoré Čína predstavuje.

Šéf NATO o Číne

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu v Mníchove povedal, že Čína predstavuje výzvy ako aj príležitosti pre západné krajiny. Dodal, že Európa a USA musia vypracovať jednotný prístup k vzostupu Číny.

Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova.

Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Na nedeľu je naplánované vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

01 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:49