Reuters
StoryEditor

Lavrov obvinil NATO a Európu zo zvyšovania napätia

15.02.2020, 20:11
Autor:
TASRTASR
Ruský minister ako príklad uviedol zvýšenie nasadzovania západnej vojenskej techniky a síl v pobaltských štátoch a Poľsku, ku ktorému dochádza v posledných rokoch.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu obvinil Severoatlantickú alianciu a všeobecne Európu zo zvyšovania napätia na starom svetadiele. Lavrov zároveň vyzval lídrov, aby "upustili od vidiny ruskej hrozby".

Lavrov tvrdí, že vinníkom napätia medzi Európou a Ruskom je NATO. Ako príklad uviedol zvýšenie nasadzovania západnej vojenskej techniky a síl v pobaltských štátoch a Poľsku, ku ktorému dochádza v posledných rokoch.

​"Krízu sebavedomia je akútne cítiť najmä v európskych záležitostiach. Eskalácia napätia, rozmiestňovanie vojenskej infraštruktúry NATO na Východe, vojenské cvičenie v bezprecedentnej miere neďaleko ruských hraníc, zvyšovanie obranných rozpočtov nadmieru - to všetko vyvoláva neistotu. Mali by ste upustiť od vidiny ruskej hrozby, kým nie je neskoro a pamätať na to, čo nás spája," povedal Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie sa však vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC) nezmienil o prebiehajúcej kríze na Ukrajine, kde si takmer šesťročný konflikt medzi ukrajinskými silami a Ruskom podporovanými separatistami vyžiadal už viac než 13-tisíc mŕtvych.

Vojna na východnej Ukrajine a ruská anexia Krymského polostrova viedla Západ k uvaleniu sankcií na Moskvu, vylúčeniu Ruska z Rady Európy a ďalším disciplinárnym opatreniam. Rada Európy vlani odhlasovala obnovenie členstva Ruska v tejto organizácii.

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa stanice Slobodná Európa vyslovil naliehavú žiadosť o to, aby európske krajiny naďalej pomáhali Kyjevu pri riešení konfliktu s Ruskom. "Toto nie je vojna v našej krajine, ale vojna v Európe," povedal.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 11:13:26 - Feat.: - Title: Nastavili sme zrkadlo Fialovej vláde, myslí si Fico. Odmieta nový migračný pakt a členstvo Ukrajiny v NATO 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:19