Reuters
StoryEditor

Grécko uzavrelo hraničný priechod s Tureckom, kde sa zhromaždili stovky migrantov

28.02.2020, 16:01
Autor:
TASRTASR
Ochranu svojich hraníc s Tureckom posilnilo aj Bulharsko.

Grécko uzavrelo v piatok hraničný priechod s Tureckom, v okolí ktorého sa predtým zhromaždili stovky migrantov. Stalo sa tak po tom, ako sa v médiách objavili správy, že Ankara už nebude viac brániť utečencom v ceste do Európy, informovala agentúra DPA.

Ochranu svojich hraníc s Tureckom v tejto súvislosti posilnilo aj Bulharsko. Bulharský premiér Bojko Borisov vyjadril znepokojenie z toho, že sa z hraníc stiahli tureckí pohraničníci.

Grécko uzavrelo cestný hraničný priechod Kastanies v pohraničnom regióne Evros, v okolí ktorého sa rozmiestnilo veľké množstvo policajtov a vojakov.

Na miesto dorazil aj šéf generálneho štábu gréckej armády a minister zodpovedný za policajné zložky.

Grécka vláda už v piatok dopoludnia uviedla, že posilnila ochranu pozemných i námorných krajiny na najvyššiu možnú úroveň. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis o situácii na hraniciach s Tureckom telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Na tureckej strane hraníc sa podľa medializovaných informácií zhromaždili asi tri stovky migrantov, údajne v očakávaní toho, že Turecko im otvorí cestu do krajín EÚ, ako to pre agentúru AFP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí však v piatok uviedol, že v tureckej migračnej politike k žiadnym zmenám nedošlo. Varoval však, že pohyb migrantov smerom na západ môže pokračovať, pokiaľ sa bude aj naďalej zhoršovať situácia v severosýrskej provincii Idlib.

Európska komisia v tejto súvislosti vyslovila očakávanie, že Turecko bude naďalej dodržiavať svoju časť dohody o obmedzení migračných tokov. Zdôraznila tiež, že tureckí predstavitelia dosiaľ oficiálne neoznámili Bruselu žiadnu zmenu migračnej politiky.

Podľa agentúry AFP sa migranti v piatok zhromažďovali aj na pobreží západného Turecka v oblasti mesta Čanakkale s cieľom dostať sa loďou na grécky ostrov Lesbos. Na Lesbos v piatok dorazili dva člny s približne 70 migrantmi na palube.

01 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 04 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 05 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:03