Reuters
StoryEditor

Historická dohoda Spojených štátov a Talibanu. Afganistan môže po viac ako 18 rokoch dospieť k mieru

29.02.2020, 13:21
Autor:
ČTKČTK
Mierové usporiadanie Afganistanu môžu ale podľa analytikov ohroziť vnútropolitické spory či neochota všetkých príslušníkov Talibanu dodržiavať prímerie.

Spojené štáty a afganské radikálne hnutie Taliban dnes v katarskej metropole Dauha podpísali historickú dohodu, ktorá je základom pre stiahnutie vojsk USA a ďalších krajín Severoatlantickej aliancie z Afganistanu do 14 mesiacov a politické urovnanie pomerov v krajine.

Afganský prezident Ašraf Ghana podľa agentúry Reuters vyhlásil, že verí, že dohoda medzi USA a Talibanom povedie k trvalému pokoju zbraní v krajine.

Mierové usporiadanie Afganistane môžu ale podľa analytikov ohroziť vnútropolitickej spory či neochota všetkých príslušníkov Talibanu dodržiavať prímerie.

Cesta k mieru 

Dohoda má podľa BBC vydláždiť cestu k mieru po viac ako 18 rokov trvajúcom konflikte. 

Delegáciu USA na podpisovej ceremónii viedol minister zahraničia Mike Pompeo a americký osobitný vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad, ktorý vyjednávanie s Talibanom od roku 2018 viedol. Taliban zastupoval okrem iného aj jeden zo zakladateľov hnutia mulla Abdul Ghani Baradar.

"Budeme pozorne sledovať, či Taliban dodržiava podmienky dohody," povedal Pompeo a varoval, že táto dohoda nemusí znamenať vôbec nič, ak nebudú podniknuté skutočné kroky a dodržané sľuby a záväzky.

Bez miesta pre teroristov 

Zdôraznil, že cieľom USA je bezpečný Afganistan, kde nebude miesto pre teroristické zoskupenia. Taliban sa v dohode zaviazal, že už nebude udržiavať kontakty s teroristickými organizáciami al-Kájda a Islamský štát (IS) a že bude bojovať proti ďalším teroristickým zoskupeniam.

"Taliban v uplynulom týždni preukázal, že ak chce žiť v mieri, môže tak urobiť," uviedol Pompeo. Na adresu Talibanu povedal, že sa hnutie pre mierové rozhovory rozhodlo potom, čo zistilo, že vojenské víťazstvo je pre nich nemožné.

Taliban je pripravený dohody dodržať 

Baradar v prejave pred podpisom dohody povedal, že Taliban je pripravený stanovené podmienky dodržiavať.

Vznik dojednania označil za víťazstvo pre Afganistan, všetkým účastníkom rozhovorov potom poďakoval za ich prácu. K budúcemu politickému usporiadaniu v krajine povedal, že chce v Afganistane islamské zriadenie.

Zároveň vyzval všetky politické hnutia v krajine, aby spolupracovali na vytvorení islamského systému. Obrátil sa tiež na Pakistan, Indonéziu, Čínu, Rusko a ďalšie krajiny, aby sa podieľali na budúcej obnove vojnou zničeného Afganistanu.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:43