StoryEditor

Mozart, ktorý svojím filmom rozzúril celý moslimský svet

07.04.2008, 00:00
Autor:
mokmok

Jeho značkou sú peroxidové blond vlasy, ktoré mu dali prezývku Mozart. Holandského premiéra Jana-Petra Balkenendeho častuje prezývkami ako "profesionálny zbabelec". Korán prirovnáva k fašistickej knihe a marocké detí sú podľa neho pouliční teroristi. Kontroverzný šéf holandských slobodných Geert Wilders niektorých hnevá, iných priťahuje. Minulý týždeň zaplavil titulky novín horúcimi diskusiami o svojom protiislamskom filme Fitna.
K najstráženejšiemu mužovi krajiny tulipánov, ktorý pre bezpečnosť musel istý čas žiť vo väzenskej cele, nie je dnes ľahké sa dostať. Hnev moslimov aj záujem médií ho zahnali do úzadia a s verejnosťou komunikuje výlučne cez svoju webovú stránku. "On je strana. Jeho správanie nikto nekomentuje. Dodnes nevieme, či film vyvolal v strane rovnaké turbulencie ako vonku," povedal pre HN John Hoogerwaard z denníka DePers. "Film je jeho iniciatíva v rámci strany," potvrdil HN Derk Stokmans z denníka NRC Handelsblad, ktorý sa so 44-ročným Wildersom niekoľkokrát zhováral.

Z liberála radikál
Wilders začal svoju kariéru v Liberálnej strane. Trápila ho najmä masová imigrácia z islamských krajín. "Jeho radikalizmus sa vyvíjal postupne. Už v tejto strane bol radikálnejší ako iní. Za nebezpečný však označil iba radikálny islam," povedal o politických začiatkoch Wildersa Hoogerwaard. Pre svoje vyhranené názory sa s liberálmi musel rozlúčiť a v roku 2006 si založil vlastnú stranu, ktorá zakrátko získala deväť miest v 150-člennom parlamente.
Holandskom vtedy otriasli vraždy pravicového politika Pima Fortuyma a neskôr protiislamského filmára Thea van Gogha. "Od ľudí, ktorí ho poznajú, vieme, že 11. september, madridské a londýnske útoky, ale aj smrť Van Gogha sa podpísali pod jeho zmýšľanie. Prišiel k záveru, že ak ste moslimovia, musíte byť fundamentalisti, pretože neexistuje iná forma islamu," hovorí Stokmans.

Milovník Blízkeho východu
Wilders je známy aj svojimi cestovateľskými potulkami po Blízkom východe. Navštívil Maroko, Sýriu a ďalšie krajiny. Počas svojich pobytov študoval Korán a veľa čítal o islame. "Kombinácia jeho vedomostí, udalostí vo svete a diskusia o moslimoch u nás postupne podľa mnohých menili jeho postoje na radikálnejšie," dodáva Stokmans. Podľa prieskumov by Wildersova Strana slobodných získala ešte viac hlasov ako v minulých voľbách. So svojou maďarskou manželkou žije Wilders v nútenej izolácii. "Ak ste pod zámkou, stále obklopený strážcami, tak to má na vás vplyv," tvrdí Hoogerwaard. Možno práve pre bezpečnosť sa Wildersovou "zasľúbenou" krajinou stal Izrael, ktorý navštívil už 40-krát.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:46