StoryEditor

Drastické opatrenie poslalo štvrtinu Talianov do karantény. Zdravotný systém v Lombardii kolabuje

07.03.2020, 21:27
Autor:
ČTKČTK
V celej krajine rušia športové akcie a prerušuje sa činnosť zábavných a kultúrnych zariadení, vrátane divadiel, múzeí a knižníc.

Na milióny obyvateľov severného Talianska bola kvôli šíreniu nového typu koronavírusu do 3. apríla uvalená karanténa. Príslušný dekrét v noci na dnes podpísal premiér Giuseppe Conte. Obmedzenie pohybu sa týka aj veľkých miest, uzavreté majú byť tiež kultúrne zariadenia alebo športoviská vrátane lyžiarskych stredísk.

​Conte povedal, že za rozhodnutie prijíma politickú zodpovednosť. Taliansko je v Európe krajinou najhoršie zasiahnutou koronavírusom, nákaza sa šíri najviac práve na severe krajiny.

Obrázok zväčšíte kliknutím. 

Reprofoto/ Twitter

​Vládna vyhláška podľa agentúry AFP od dnešného dňa prísne obmedzuje cesty do rozľahlej oblasti na severe krajiny a z nej. Opatrenie, ktoré agentúry označujú za bezprecedentné a drastické, zahŕňa aj hospodársku metropolu krajiny Miláno a turistami hojne navštevované Benátky. Týka sa tiež napríklad miest Modena, Parma, Piacenza alebo Rimini.

Podľa AP karanténa platná do 3. apríla dopadne na približne 16 miliónov ľudí, čo je asi štvrtina populácie. "Nebude možné žiadne premiestňovanie do alebo z týchto oblastí alebo vo vnútri nich, s výnimkou preukázaných dôvodov súvisiacich s prácou, naliehavých prípadov alebo zdravotných dôvodov," povedal Conte na tlačovej konferencii uprostred noci.

Zdravotníkom zrušili dovolenky

Vyhláška nariaďuje faktickú izoláciu Lombardie, kde bolo zistených najviac prípadov nákazy, a tiež 14 provincií v regiónoch Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Okrem toho sa v celej krajine rušia športové akcie a prerušuje sa činnosť zábavných a kultúrnych zariadení, vrátane divadiel, múzeí a knižníc.

Bary a reštaurácie musia zabezpečiť minimálne metrovú vzdialenosť medzi návštevníkmi. Otváracie hodiny majú byť obmedzené od šiestej ráno a do šiestej večer. Uzavreté majú byť podľa agentúry Reuters tiež lyžiarske rezorty alebo plavecké bazény. Zdravotníkom bola zrušená dovolenka.

Podľa Reuters však dnes ráno nebolo jasné, ako dôsledne budú úrady na dodržiavaní nariadenia trvať. Ráno totiž na oboch milánskych letiskách zjavne pokračovala normálna prevádzka a lístky na vlak boli naďalej v predaji.

Vláda má dva ciele

Conte označil opatrenia za odvážne, ale zároveň poprel, že by vláda celé severné Taliansko ochromila. Z pracovných alebo zdravotných dôvodov bude naďalej možné cestovať. Polícia však podľa neho bude zastavovať ľudí a pýtať sa ich na dôvod cesty. Mladých ľudí Conte vyzval, aby zostali doma a chránili tak zdravie svojich starších príbuzných.

Conte zdôraznil, že Taliansko čelí národnému stavu núdze a že vláda od počiatku prijímala čo najrozsiahlejšie opatrenia. "Máme dva ciele: zastaviť rozšírenie nákazy a zabrániť preťaženiu nemocničných zariadení," citovala DPA talianskeho premiéra.

Vzhľadom na pribúdajúce ťažkosti zdravotného systému v Lombardsku môžu byť pacienti prevážaní do nemocníc v iných regiónoch. Vláda sa tiež usiluje o zvýšenie počtu miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Hrozí kolaps

Šéf lombardskej krízovej jednotky pre intenzívnu liečbu Antonio Pesenti varoval, že zdravotný systém v Lombardii je krôčik od kolapsu. "Sme teraz nútení inštalovať lôžka aj na chodbách nemocníc. Celé oddelenia nemocníc sme prebudovali, aby sme urobili miesto pre pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti," povedal Pesenti denníku Corriere della Sera. "Ak obyvatelia nepochopia, že majú zostať doma, aby sa vyhli nákaze, stane sa situácia katastrofálnou," varoval Pesenti.

V Taliansku sa podľa dostupných údajov nakazilo takmer 6000 ľudí, pričom v sobotu bolo oznámených rekordných viac ako 1200 nových prípadov. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľa úradov podľahlo viac ako 230 ľudí. Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti v sobotu vzrástol o 23 percent na 567. Z 5883 pôvodne nakazených Talianov sa 589 úplne vyliečilo.

Medzi nakazenými je aj guvernér severotalianskeho regiónu Piemont Alberto Cirio, informovala dnes televízia RAI. Ide tak už o druhého infikovaného šéfa regionálne vlády za posledných 24 hodín po tom, čo v sobotu oznámil nákazu šéf regiónu Lazio Nicola Zingaretti, ktorý je zároveň predsedom talianskej vládnej Demokratickej strany.

01 - Modified: 2020-03-10 08:34:33 - Feat.: 0 - Title: Taliansko hlási už viac ako 200 obetí koronavírusu 02 - Modified: 2020-04-24 16:42:45 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus spôsobil vo svete nákupný ošiaľ. Nedostatkovým tovarom číslo jedna je toaletný papier 03 - Modified: 2020-03-10 08:34:12 - Feat.: 0 - Title: Prvé prípady koronavírusu hlási aj Bulharsko. Ani jeden z nakazených necestoval
01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:59