TASR/AP
StoryEditor

Putin, Erdogan a za nimi socha Rusov porážajúcich Turkov. Ruský prezident prekvapil návštevu

08.03.2020, 10:12
Autor:
tohtoh
Tureckú delegáciu tiež nemohla potešiť socha cárovnej Kataríny Veľkej, ktorá stála obďaleč štátnikov.

Turecký prezident Recep Erdogan sa vo štvrtok stretol v Moskve s Vladimirom Putinom. Štátnici pri tlačovej konferencii sedeli pred zlatými hodinami umiestnenými na krbe, ktorým dominuje socha vojakov na koňoch.

Zdanlivo nevinný predmet mal pritom svoju symboliku - zobrazuje Rusov zabíjajúcich Turkov vo vojne roku 1877. Fotografie zo stretnutia tak vyvolali otázku, či išlo o obyčajnú náhodu, alebo o premyslené gesto.

Symbolické hodiny

Rusko má s Tureckom napäté vzťahy kvôli konfliktu v Sýrii. Štátnici sa vo štvrtok dohodli na prímerí v sýrskom Idlíbe, kde sa obe krajiny angažujú. Stretnutie sa však nezaobišlo bez symbolického odkazu v podobe dvoch predmetov.

Jedným z nich boli už spomínané hodiny, ktoré sú dielom ruského sochára s francúzskym menom Eugeny Lanceray. Výzdoba vyobrazuje ruské gardy, ktoré prekonávajú bulharské hory počas rusko-tureckej vojny (1877-1878). V tomto konflikte Rusi drvivo porazili Osmanskú ríšu, ktorá prišla o kontrolu nad veľkou časťou územia na Balkáne.

Provokácia sochou

Tureckú delegáciu tiež nemohla potešiť socha cárovnej Kataríny Veľkej, ktorá stála obďaleč štátnikov. Vladárka v 18. storočí porazila Osmanov v dvoch vojnách a pripojila si niektoré ich územia vo východnej Európe, napríklad polostrov Krym.

Práve pred sochou Kataríny tureckí diplomati stáli počas tlačovej konferencie. Rovnako ako Erdogan na sebe nenechali nič poznať, symboliku však veľmi rýchlo zaznamenali používatelia sociálnych sietí, ktorí na dekoratívne predmety začali upozorňovať.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa portálu RT odmietol, že by malo ísť o cielenú provokáciu. Hodiny i socha sú napokon stálou dekoráciou sály, v ktorej Putin rokuje zo zahraničnými politikmi. Aj tak je však pozoruhodné, že sa Kremeľ rozhodol predmety nechať na mieste počas rokovaní s tureckou delegáciou.

Putin provokoval aj iných politikov

Nebolo by to po prvý raz, čo ruský prezident použil symbolické gestá v politickej komunikácii. Pri známej schôdzke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v roku 2007 v Soči Putin priviedol svojho čierneho labradora, čo politička trpiaca fóbiou zo psov niesla s očividnou nevôľou. Putin neskôr povedal, že o jej strachu nevedel. Názor kancelárky to však vtedy nezmenilo. "Urobil to, aby si dokázal mužnosť," povedala neskôr.

Putin je na svojich psov náležite hrdý, čo spoznal aj bývalý americký prezident George W. Bush. Ten v televíznom rozhovore opísal, že Putin si robil žarty z jeho milovaného krátkonohého teriéra Barneyho. "Tomuto hovoríte pes?" spýtal sa amerického prezidenta. Bush spomínal, ako ho pri následnej návšteve Ruska s manželkou Putin privítal: "Prišiel s takým obrovským psiskom na vodítku a povedal - väčší, silnejší a rýchlejší ako Barney."

01 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 05 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:13