Reuters
StoryEditor

Pápež ide proti nariadeniam talianskej vlády. Kňazov vyzval, aby navštevovali nakazených

10.03.2020, 10:18
Autor:
ČTKČTK
Vatikán minulý piatok oznámil prvého nakazeného novým typom koronavírusu.

Pápež František dnes vyzval kňazov, aby nabrali odvahu a vyšli medzi ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom. Na rannej omši duchovných takisto vyzval, aby pomáhali zdravotníkom a dobrovoľníkom v boji proti šíreniu koronavírusu.

​Vatikán sa v posledných dňoch pridal k opatreniam, ktoré prijala talianska vláda. Už od nedele sú tak napríklad zatvorené miestne múzeá, informovala tlačová agentúra APA. Pápežský štát zatiaľ ohlásil jedného nakazeného novým typom koronavírusu.

"Modlime sa k Pánovi tiež za našich kňazov, aby mali odvahu vyjsť a navštevovať chorých a priniesť im silu božieho slova," povedal dnes pápež. V pondelok sa pontifikát modlil za chorých, lekárov, sestry a dobrovoľníkov, ktorí "pomáhajú rodinám, seniorom v domovoch dôchodcov, väzňom, ktorí sú zavretí". Dnes vyzval, aby duchovných pomohli zdravotníkom a dobrovoľníkom starajúcim o nakazených koronavírusom.

Hlava rímskokatolíckej cirkvi od tohto týždňa slúži ranné omše bez veriacich vo svojej rezidencii v Dome Svätej Marty. Vatikán ich prenáša naživo cez internet.

Apel pápeža, aby duchovní navštevovali chorých, je v priamom rozpore s tým, k čomu teraz vyzýva talianska vláda, upozornila agentúra AFP. Dekrét, ktorý podpísal premiér Giuseppe Conte, oddnes zavádza v celom Taliansku tvrdé obmedzenia pohybu aj zákaz hromadných akcií vrátane svadieb a pohrebov. Kontakt s nakazenými by mali ľudia podľa dekrétu obmedziť na minimum.

Vatikán minulý piatok oznámil prvého nakazeného novým typom koronavírusu. Už na konci februára pápež František zrušil väčšinu verejných vystúpení a to kvôli silnému prechladnutiu. Test na koronavírus u neho bol však negatívny.

Pápež v snahe zabrániť šíreniu vírusu nechal už v nedeľu uzavrieť Vatikánske múzeá či Sixtínsku kaplnku. Podľa AFP dnes prázdnotou zívalo aj Svätopeterské námestie. Na ňom by sa veriaci nemali zhromaždiť ani v stredu, kedy sa tradične koná generálna audiencia. Hlava rímskokatolíckej cirkvi sa k veriacim neprehovorí z balkóna svojej rezidencie, ale cez internet.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:16