StoryEditor

Objavili unikátne "vyhynuté" zvieratá

17.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Aj v čase, keď ľudstvo skúma ďaleké zákutia našej hviezdnej sústavy, ostáva i na Zemi stále niekoľko posledných miest, ktoré ešte skrývajú mnoho záhad. Jedno z nich našli v doteraz nie veľmi preskúmanej delte ázijskej rieky Mekong. Na vedcov tu nerušene čakali doteraz neznáme druhy zvierat, ako napríklad milióny rokov vyhynutý potkan, obrovské pavúky či stonožky produkujúce kyanid.
K vzácnemu objavu pritom došlo úplnou náhodou, keď si jeden vedec doprial večeru v záhradnej reštaurácii v odľahlej časti Vietnamu. Popri jeho stole prebehol potkan a šokovaný vedec si uvedomil, že ide o živočíšny druh, ktorý pokladá zvyšok sveta už 11 miliónov rokov za vyhynutý. "Niekedy zažijeme doslova šok, keď naši vedci zbadajú niečo, čo sa nepodobá na nič, čo predtým videli," hovorí Dekila Chungyalpa, riaditeľ výskumu delty Mekongu. Aj ďalší unikátny nález sa podaril úplnou náhodou, keď vedci zbadali doteraz neznámeho zeleného hada, ktorý sa vyhrieval medzi stoličkami v reštaurácii v Thajsku.
Aj keď výskum v delte Mekongu pokračuje už dlhší čas, až včera sa vedci rozhodli zverejniť výsledky svojho výskumu. Jedným z dôvodov je prudký ekonomický rozvoj v krajinách juhovýchodnej Ázie. Aj napriek obrovskému množstvu novoobjavených druhov života odborníci upozorňujú, že napríklad miestny typ býka, ktorý sa ešte pred 15 rokmi voľne pásol v tropických lesoch Vietnamu a Laosu, už nenašli. Zvieratá tu ohrozuje rozvoj ťažby dreva a nerastných surovín. Navyše, na Mekongu sa v posledných rokoch postavilo približne 150 veľkých hydroelektrární a rovnaký počet sa plánuje postaviť v najbližšom čase. Podľa ochrancov prírody sú tieto elektrárne nebezpečné najmä pre ryby, ktorým bránia v pohybe po rieke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:24