Reuters
StoryEditor

Brazílsky prezident má zrejme koronavírus, on to popiera. Pred pár dňami si podával ruky s Trumpom

13.03.2020, 15:34
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Jair Bolsonaro v sobotu večeral s americkým prezidentom Donaldom Trumpom

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro má pozitívny test na nový koronavírus. Informoval o tom v piatok denník Guardian s odvolaním sa na brazílske médiá.

Bolsonaro podstúpil test na koronavírus po tom, čo ochorenie spôsobené týmto patogénom diagnostikovali u jeho hovorcu Fábia Wajngartena. Prezidentov syn Eduardo na Twitteri uviedol, že jeho otec nemá "žiadne príznaky ochorenia". Samotný prezident správy o pozitívnom teste poprel a označil ich za "fake news."

Bolsonaro v sobotu večeral s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v jeho sídle Mar-a-Lago v americkom štáte Florida. Na stretnutí boli spolu v tesnom kontakte a podali si spolu aj ruky.

Po potvrdení nákazy u Wajngartena Biely dom následne uviedol, že Trump aj jeho viceprezident Mike Pence s nakazeným takmer neprišli do styku a nie je preto dôvod, aby podstupovali testy na koronavírus.

"Prezident ani viceprezident takmer vôbec neprišli do styku s jedincom, u ktorého vyšli pozitívne testy, momentálne tak nie je nutné ich testovať," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová.

"Povedzme to takto: Obavy nemám. Nerobili sme nič také neobvyklé," povedal Trump novinárom v Bielom dome.

Brazílsky prezidentský palác podľa miestnej tlače potvrdil, že Wajngarten mal pozitívny aj druhý test na koronavírus. Wajngarten sprevádzal minulý víkend Bolsonara na ceste do USA. Brazílska televízia zverejnila videozábery, na ktorých je vidieť hovorcu v Trumpovej bezprostrednej blízkosti.

Sám hovorca umiestnil na sociálnu sieť Instagram fotografiu, na ktorej je po boku Trumpa aj Penceho

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

“Make Brazil Great Again” @realdonaldtrump @mikepence @alvarogarnero ????????????

Príspevok, ktorý zdieľa Fabio Wajngarten (@fabiowajngarten),

Vo svete si pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 dosiaľ vyžiadala vyše päťtisíc mŕtvych a v 132 krajinách sa nakazilo viac ako 139-tisíc osôb. Viac ako 70-tisíc ľudí sa z nákazy vyliečilo.

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, prvý raz zaznamenali koncom vlaňajšieho decembra v čínskom priemyselnom veľkomeste Wu-chan, odkiaľ sa pravdepodobne rozšíril ďalej po krajine a do zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:06