Reuters
StoryEditor

Desaťtisíce policajtov a drony kontrolujú Talianov v uliciach. Porušovanie karantény je na dennom poriadku

21.03.2020, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Taliansko začína ešte oveľa dôslednejšie kontrolovať dodržiavanie všetkých karanténnych opatrení.

Taliansko ešte sprísnilo karanténne opatrenia. Kvôli nákaze koronavírusom hliadkujú v uliciach desaťtisíce policajtov a v Ríme vztýčili zátarasy na hlavných dopravných tepnách.

​V sobotu tiež pribudol zákaz vonkajších aktivít. Ak niekto z domu musí odísť, môže sa pohybovať iba v blízkosti svojho bydliska. Niektoré talianske mestá používajú i drony.

Taliansko začína ešte oveľa dôslednejšie kontrolovať dodržiavanie všetkých karanténnych opatrení.

V sobotu k nim pribudol aj zákaz vonkajších rekreačných aktivít. Niektoré mestá sa snažia neporiadnych občanmi monitorovať aj pomocou dronov.

Porušovanie karantény

Zástupcovia najpostihnutejších severotalianskych regiónov však stále upozorňujú na to, že porušovanie pravidiel karantény je stále na dennom poriadku, informovali miestne médiá.

"Na hlavných cestách von z mesta budú posilnené hliadky. Tieto obmedzenia sú potrebné, pretože tu stále máme ľudí, ktorí pravidlá karantény nedodržiavajú," uviedla rímska starostka Virginia Raggiová.

Podľa nej budú kontroly cez víkend ešte starostlivejšie ako počas pracovného týždňa, pretože mnoho Talianov najskôr bude chcieť využiť pekné počasia a vycestovať k moru. To však podľa vládnych nariadení nie je možné. Ľudia majú vychádzať z bydliska len kvôli ceste za prácou, na nákupy či k lekárovi.

Ak niekto potrebuje zdravotnú prechádzku, vyvenčiť psa alebo vyjsť na čerstvý vzduch s deťmi, musí sa pohybovať v bezprostrednej blízkosti svojho domu či bytu a nepresúvať sa do vzdialenejších miest. Uzavreté sú všetky parky aj verejné záhrady, hromadné športové aktivity sú zakázané.

Počet kontrolovaných ľudí sa za posledný týždeň denne zvyšuje. V pondelok policajti preverili 173-tisíc ľudí, v utorok 187-tisíc, v stredu 200-tisíc a vo štvrtok ešte o niečo viac.

Do Bergama prišli vojenské transportéry pomáhať s telami

Na disciplínu občanov apelujú najmä politici na severe Talianska, kde je teraz situácia najkritickejšia. Napríklad v Lombardii už sa koronavírusom nakazilo vyše 22-tisíc ľudí a len za posledný deň do piatkového večera tam zomrelo 380 pacientov.

Šéf infekčného oddelenia milánskej nemocnice Sacco Massimo Gallo sa domnieva, že nakazenie mesta je najskôr už nevyhnutné. Opatrenia, ktoré doteraz vláda prijala, sú podľa neho nedostatočné a počet nakazených je vraj ešte oveľa vyšší, než uvádzajú oficiálne štatistiky.

"Izolujte ľudí"

Asi najhoršie je na tom lombardské mesto Bergamo, kde sa potvrdilo vyše päť tisíc prípadov nákazy a kde denne umierajú desiatky ľudí. Rovnako ako v piatok aj v sobotu museli do mesta pricestovať vojenské transportéry, aby odviezli desiatky rakiev s mŕtvymi.

Pohrebné služby totiž nestíhajú a kapacitne nestačia ani tunajšie krematória. Len v piatok v Bergame zomrelo 88 ľudí infikovaných koronavírusom, celkom tak mesto hlási už vyše 500 obetí.

"Skúste zastaviť, izolujte ľudí, zabráňte im sa stýkať, pretože inak tá situácia je ako cunami, keď to začne rásť ... a potom to buchne," povedala reportérom lekárka z jednotky intenzívnej starostlivosti Emanuela Catenacciová.

"Nemyslite si, že sa to deje tu, môže sa to stať aj kdekoľvek inde - a stane sa to, ak neurobíte nič preto, aby ste to zastavili," dodala.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:11