StoryEditor

Takmer nám zničila Venušu

31.08.2007, 00:00

Mnoho Bratislavčanov má dodnes v živej pamäti návštevu princeznej Diany spred 16 rokov. Spolu s princom Charlesom sem pricestovala 8. mája 1991 a strávila tu celý deň. "Zapôsobila na mňa normálnym, prirodzeným dojmom. Bola veľmi bezprostredná aj voči ľuďom, ktorí ju prišli pozdraviť. Pred jej príchodom ma upozorňovali, že pred členkou kráľovského dvora treba robiť pukrlíky a podobne, ale ona si na tom vôbec nezakladala," povedala pre HN Eleonóra Klepáčová, manželka vtedajšieho podpredsedu slovenského parlamentu Jána Klepáča, ktorá Dianu počas návštevy Bratislavy sprevádzala.
Diana a Charles prileteli na Slovensko ráno. "Čakali sme ich na letisku. Manžel sa potom venoval princovi Charlesovi, ja som sprevádzala Dianu počas osobitného dámskeho programu. Spojili sme sa až v Pálffyho paláci, kde Charles vystúpil na environmentálnej konferencii," vraví Klepáčová.
Lady Di prekvapila mnohých Slovákov svojou otvorenosťou. V bratislavskej Mestskej knižnici slávnostne sprístupnila oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých. Našim nevidiacim pritom darovala špeciálnu čítaciu lupu. "Priamo sa pýtala ľudí, odkedy nevidia a prečo. Kládla otázky, aké sa v našich zemepisných šírkach tak bezprostredne a rovno nedávajú," hovorí Klepáčová. Ľudia však cítili, že Diana má o ich osudy skutočný záujem a rovnako priamo na jej otázky odpovedali.
Princezná v Bratislave potvrdila povesť milujúcej matky. "Veľa mi rozprávala o svojich synoch -- Williamovi a Harrym. Tešila sa domov za nimi," dodala Klepáčová. Spomína si tiež, ako Bratislavčania vítali Dianu počas prechádzky ulicami mesta. "Niektorí na ňu čakali celé hodiny s kyticami kvetov. Ona sa s nimi zdravila, bola bezprostredná, normálna."
Lady Di navštívila Galériu mesta Bratislava v Mirbachovom paláci a prezrela si stálu expozíciu Klenotnice na Hrade. Tam Slováci vďaka nej takmer prišli o jeden zo svojich najvzácnejších klenotov -- Moraviansku Venušu. "Diana sa oprela o vitrínu, ktorá nebola veľmi dobre upevnená a skoro spadla. Ona na to reagovala s odzbrojujúcim úsmevom, úplne ako každý normálny človek. Bola veľmi fajn," spomína si aj po 16 rokoch Klepáčová.
Návštevu Bratislavy uzavrel kráľovský pár prehliadkou hradu Devín. "Bol tam dosť silný vietor, my sme mali len kostýmy a Diane bola zima. Odborný výklad mal na Devíne historik Štefan Holčík, ktorý jej okamžite ponúkol svoj baloniak. Diana ho s úsmevom zobrala a už jej bolo teplejšie," vraví Klepáčová. Fotografie s vysokou Dianou v Holčíkovom maličkom baloňáku obehli pred časom slovenské médiá. Samotnému Holčíkovi, ktorý je dnes poslancom bratislavského zastupiteľstva, pri spomienke na Dianinu návštevu veľmi do reči nie je. "Nemám chuť vyjadrovať sa k tomu," odbil stručne HN a zložil telefón.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:29