StoryEditor

Ahern skončil. Otca írskeho mieru položila korupcia

07.05.2008, 00:00

Otec severoírskeho mierového procesu, predseda írskej vlády Bertie Ahern, včera po 11 rokoch vo funkcii skončil. Jednému z najúspešnejších a najdlhšie vládnucich premiérov v Európe "zlomila väzy" korupcia. Kvôli nej musel odísť napriek tomu, že sa výraznou mierou postaral o mier na severe krajiny, kde konflikt medzi katolíkmi a protestantmi v minulosti prerástol do krvavých bojov. Svoj posledný deň vo funkcií strávil Ahern symbolicky na mieste, kde sa v roku 1690 odohrala bitka na rieke Boyne.
Veteránovi európskej politiky najviac uškodil korupčný škandál, ktorý sa s ním ťahá už od polovice 90. rokov. S jeho menom sa dlhodobo spájajú podozrivé platby v hodnote viac ako 100-tisíc eur, ktoré dodnes nevie presvedčivo vysvetliť. Za jeho vlády sa Írsko premenilo z "ostrova chudoby" na jednu z najlepšie fungujúcich ekonomík v celej Európe. Aj napriek tomu v poslednom čase írska ekonomika skôr stagnuje a práve to bude podľa analytikov hlavným problémom toho, kto Aherna vo funkcií prvého muža Írska nahradí.
Ahernov dobrovoľný odchod prichádza len rok po tom, ako ho zvolili do premiérskeho kresla už po tretí raz. Snaží sa tak zabrániť tomu, aby korupčné škandály očiernili jeho meno, ktoré si ľudia spájajú najmä s mierovým procesom v Írsku. Uznanie celého sveta si vyslúžil najmä v roku 1998, keď jeho vyjednávacie schopnosti výrazne pomohli k podpísaniu prelomovej Dohody z Veľkého piatka medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku. Aherna nahradí v kresle s najväčšou pravdepodobnosťou súčasný minister financií Brian Cowen. Dnes by ho mal vo funkcií potvrdiť írsky parlament.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:53