Reuters
StoryEditor

Britská kráľovná sa prihovorila národu v televíznom prejave. Iba piaty raz počas vládnutia

05.04.2020, 23:42
Autor:
ČTKČTK
Britské médiá uviedli, že prejav na hrade Windsor západne od Londýna nakrúcal jediný kameraman, ktorý mal na sebe ochranné vybavenie.

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes poďakovala ľuďom za to, že v čase, keď Británia čelí epidémii choroby covid-19, zostávajú doma, a pomáhajú tak chrániť tých zraniteľných.

V mimoriadnom prejave tiež dala najavo vďaku zdravotníkom v prvej línii boja proti infekcii, ktorej v Británii podľahlo viac než 4930 ľudí.

"Spoločne bojujeme s chorobou a chcem vás ubezpečiť, že ak zostaneme jednotní a rozhodní, potom nad ňou zvíťazíme," povedala 93-ročná kráľovná vo svojom ešte len piatom televíznom prejave, s ktorým počas svojej vlády vystúpila. Naposledy to bolo v roku 2002 po smrti kráľovnej matky.

Úcta zdravotníkom 

Na okamihy, kedy sa ľudia v Spojenom kráľovstve zišli, aby zatlieskali zdravotníkom a ďalším pracovníkom zaisťujúcim nevyhnutné služby, sa podľa Alžbety bude spomínať ako na prejav britského národného ducha, ktorého symbolom budú dúhy, ktoré deti v týchto dňoch kreslia.

Na televíznych záberoch bol v tejto časti prejavu prestrih na ľudí vzdávajícich hold zdravotníkom a zaznel pri tom potlesk.

Vojnové časy

Kráľovná spomínala tiež na svoj prvý príhovor prenášaný vtedy rozhlasom z roku 1940, pri ktorom jej pomáhala jej sestra. Mladé dievčatá sa v ňom obrátili k deťom evakuovaným z domovov kvôli náletom zo strany nacistického Nemecka.

"Dnes mnoho ľudí opäť pociťuje bolesť kvôli odlúčeniu od tých, ktorých majú radi. A teraz, rovnako ako vtedy, hlboko v duši vieme, že je to tá správna vec," uviedla Alžbeta II. s tým, že tentoraz Británia čelí výzve spoločne so všetkými štátmi sveta.

"Podarí sa nám - a tento úspech bude patriť každému z nás," povedala kráľovná. Uistila ich, že aj keď budú musieť ešte všeličo vydržať, lepšie dni sa vrátia. "Zase sa stretneme," odkázala kráľovná ľuďom na konci asi šesťminútového príhovoru.

Britské médiá uviedli, že prejav na hrade Windsor západne od Londýna nakrúcal jediný kameraman, ktorý mal na sebe ochranné vybavenie, ďalší členovia televízneho štábu boli v inej miestnosti.

Kráľovná je so svojím manželom, 98-ročným princom Philipom, vo Windsore už od polovice marca. Obaja patria kvôli pokročilému veku do tej najohrozenejšej skupiny ľudí.

Koronavírusom sa nakazil kráľovnej syn, princ Charles, ktorý je následníkom trónu. Ochorenie u neho malo mierny priebeh, strávil sedem dní v izolácii.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:44