Andrej BabišTASR/J. Novák
StoryEditor

Česko predstavilo postupné uvoľňovanie obmedzení. Začne už o týždeň

14.04.2020, 20:27
Autor:
TASRTASR
Najskôr bude uvoľňovanie po týždni, potom po dvoch, až do júna - celkovo pôjde teda o päť fáz.

Väčšina obmedzení v Česku v súvislosti s novým koronavírusom by sa mala skončiť 8. júna. Uvoľňovať sa však budú postupne, a to v piatich fázach.

Na budúci týždeň sa spustí prevádzka trhov alebo autobazárov. V utorok o tom rozhodla česká vláda premiéra Andreja Babiša, informoval portál Novinky.cz.

Prvé uvoľnovanie po týždni

Najskôr bude uvoľňovanie po týždni, potom po dvoch, až do júna - celkovo pôjde teda o päť fáz.

"Od 20. apríla budú sprevádzkované všetky remeslá a prevádzky na ne nadväzujúce, farmárske trhy, autobazáre a autosalóny a tréningové aktivity profesionálnych trénerov," uviedol minister obchodu a priemyslu Karel Havlíček po tlačovej konferencii vlády. Povolené budú aj svadby s účasťou do desať ľudí.

Od 27. apríla sa začnú otvárať prevádzky s rozlohou do dvesto štvorcových metrov. "Nesmú však byť v nákupných centrách väčších než päťtisíc štvorcových metrov," spresnil Havlíček.

O dva týždne neskôr, čiže 12. mája, budú smieť otvoriť aj prevádzky do 1000 štvorcových metrov, posilňovne alebo fitness centrá. "Záujemcovia však nebudú smieť využívať sprchy a šatne," dodal Havlíček.

Múzeá, galérie či kaderníctvá

V pondelok 25. mája sa otvoria letné záhradky, kaderníctva, soláriá, múzeá, galérie a zoologické záhrady. Otvoriť by mali nielen vonkajšie záhradky krčiem, kaviarní a reštaurácií, ale i tie, ktoré budú mať predaj cez výdajné okienko.

Ako posledné sa otvoria 8. júna všetky prevádzky v nákupných centrách, takisto vnútorné priestory kaviarní a reštaurácií. Otvorené budú tiež hotely a divadlá, sprístupnené budú taxislužby.

Rúšok ani dodržiavania odstupu a prísnej hygieny sa však Česi tak skoro "nezbavia". "Bez toho to nepôjde," povedal o uvoľňovaní obmedzení námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula.

Harmonogram pre otvorenie prevádzok však vychádza z toho, že koronavírus bude pod kontrolou, vysvetlil ešte minister Havlíček. Nevylúčil zmeny podľa epidemiologickej situácie, dodali Novinky.cz.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:51