StoryEditor

Bol to taký menší 11. september

20.07.2007, 00:00

Slovák žijúci uprostred Manhattanu, František Hlavna, pre HN:

Ako ste videli výbuch vy?
-- Bolo niečo po šiestej, keď sme išli s manželkou do štvrti Queens. Videli sme pred sebou obrovský dym, okolo nás prechádzali hasičské autá a polícia, museli sme sa vyhýbať.
Ľudia hovorili o tom, ako sa pri výbuchu zachvela zem. Vládol tam veľký chaos, všetci sa báli teroristických útokov. Ulice boli preplnené, záchranné autá mali ťažký prístup, bola práve dopravná špička. Bol to taký menší 11. september.
Bola panika zosilnená tým, že každý si hneď spomenie na teroristické útoky?
-- Určite áno. Každý si hneď myslel, že to boli teroristi. No starosta Bloomberg krátko po tom vystúpil a vysvetlil, čo sa stalo. Bol to výbuch parovodu.
Vyhlásili úrady aj opatrenia, ako sa chrániť pred uniknutým azbestom?
-- Z rádia sme počuli, že hrozí nebezpečenstvo, lebo rúry sú pokryté azbestom. Varovali nás, aby sme zatvorili okná, vypli klimatizácie, ľudí, čo boli v bezprostrednej blízkosti, aby všetku bielizeň dali do plastových vreciek a dva- trikrát ju vyprali. Večer sme videli, ako hasiči oblečenie dávali na kopu, polievali vodou a dávali do plastových vriec. Ministerstvo zdravotníctva vyzývalo, aby sa ľudia držali čo naďalej od miesta výbuchu, celú oblasť uzatvorili. Zdôraznilo, že ak sa ľudia dostanú do blízkosti, aby použili vreckovku na ústa alebo masku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:50