TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Kičura podal voči obvineniu sťažnosť, rozhodne o nej Čižnár

24.04.2020, 07:47
Autor:
TASRTASR
Sudca pre prípravné konanie vzal obvineného do tzv. kolúznej väzby, čím v plnom rozsahu vyhovel návrhu prokurátora.

Bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorý je od štvrtka rozhodnutím sudcu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, vo väzbe, podal voči obvineniu sťažnosť.

Kičuru v utorok obvinil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

"Sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia sme podali priamo do zápisnice o výsluchu obvineného s tým, že podľa Trestného poriadku explicitne o tejto sťažnosti musí rozhodnúť iba generálny prokurátor Jaromír Čižnár," uviedol obhajca Kičuru Rastislav Palovič.

Sudca pre prípravné konanie vzal obvineného do tzv. kolúznej väzby, čím v plnom rozsahu vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.


"Sudca pre prípravné konanie skonštatoval, že v tomto štádiu konania nie je preukázané ani vo forme dôvodného podozrenia, že by sa obvinený dopustil korupčného konania. Dôvodom väzby, ako aj trestného stíhania je výlučne tá skutočnosť, že na jeho žiadosť iná osoba pozmenila zmluvu o pôžičke staršieho dáta z roku 2016," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Palovič voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

ÚŠP vo štvrtok upozornil na skutočnosť, že sa v priebehu predchádzajúcich dní objavila nepravdivá informácia o tom, že osoby v kauze týkajúcej sa SŠHR boli obvinené za korupčné konanie a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti v súvislosti s nákupom zdravotníckeho materiálu, ku ktorému došlo po vypuknutí pandémie nového koronavírusu a že výška úplatkov mala byť v sume 200-tisíc eur.

"Tieto informácie sa nezakladajú na pravde. V skutočnosti bolo obvinenie vznesené v súvislosti s uzatváraním zmlúv, ktoré nemajú žiadny súvis s nákupom zdravotných pomôcok a podozrivé kontrakty, ako aj podozrivé platby prebehli skôr, ako prepukol nový koronavírus. Konečná suma predpokladaných úplatkov je zároveň vyššia, ako bolo uvádzané v médiách," vysvetlila hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Kajetán Kičura bol ešte donedávna predsedom SŠHR. Nová vláda ho odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Odmietal obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

01 - Modified: 2022-08-15 17:46:23 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie prípadu Kajetána Kičuru pokračuje. Vydaný bol európsky vyšetrovací príkaz 02 - Modified: 2021-10-13 13:02:38 - Feat.: - Title: Kičuru prepustili z väzby, stíhaný bude na slobode 03 - Modified: 2021-10-05 17:11:35 - Feat.: - Title: Firma dodala štátu milión zdravotníckych pomôcok. Teraz ju do konkurzu posiela veriteľ, ktorý tvrdí, že o ich spore nič nevie 04 - Modified: 2021-09-07 10:26:37 - Feat.: - Title: Čižnár na súde vypovedal, ako Trnka púšťal Ficovi nahrávku. Spoznal hlas Határa zo Smeru 05 - Modified: 2021-08-26 09:07:00 - Feat.: - Title: Sudca musel prerušiť výsluch Kičuru, prišlo mu zle. Na miesto privolali aj záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:34