Reuters
StoryEditor

Remdesivir má jasný účinok pri liečbe ochorenia COVID-19, tvrdí Trumpov poradca

30.04.2020, 07:05
Autor:
TASRTASR
Podľa Anthonyho Fauciho liek dokáže tento vírus zablokovať.

Rozsiahla štúdia dokazuje, že antivírusový liek remdesivir je účinný pri zachraňovaní ľudí s vážnym priebehom ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu.

V stredu to vyhlásil popredný americký imunológ a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Jasný vplyv remdesiviru

Lekár Fauci v Bielom dome vyhlásil: "Údaje ukazujú, že remdesivir má jasný, výrazný, pozitívny vplyv na skracovanie času vyliečenia."

To dokazuje, "že liek dokáže tento vírus zablokovať", doplnil Fauci. Toto zistenie prirovnal k objavu terapií na ochorenie AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti) pred štyrmi desaťročiami.

Fauci povedal, že menšia čínska štúdia, zverejnená samostatne v stredu už skôr a ukazujúca, že remdesivir nemá nijaký prínos, "nie je dostačujúcou štúdiou".

Fauci, popredný americký odborník na infekčné choroby a hlavný poradca prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu, vyhlásil, že americká farmaceutická spoločnosť Gilead už vedie rokovania s vládou o skorom uvoľnení remdesiviru pre tie najakútnejšie prípady.

To by znamenalo, že experimentálny liek dostanú vážne chorí pacienti, lebo v rámci štúdie sa testoval liek iba na ľuďoch už hospitalizovaných. Nebudú ho teda užívať pacienti s miernymi alebo skorými príznakmi, vysvetlil Fauci.

Tento veterán z obdobia náročných pretekov pri hľadaní liečby počas krízy okolo HIV/AIDS, ktorá sa začala v 80. rokoch 20. storočia, povedal, že súčasné výsledky mu pripomínajú prvé prelomové úspechy zo spomínanej éry.

"Je to podobné ako pred 34 rokmi, keď sme v roku 1986 zápasili o to, aby sme našli lieky na HIV. Nemali sme nič," uviedol Fauci.
Imunológ zdôraznil, že americká štúdia je spoľahlivá, na rozdiel od "slabšej" verzie zverejnenej v stredu vo vedeckom časopise Lancet, ktorá vznikla po výskume v meste Wu-chan v Číne. Práve v tomto meste nový koronavírus prvýkrát zistili koncom decembra 2019.

237 pacientov

Fauci ďalej oznámil, že americká Správa potravín a liečiv (FDA) začne remdesivir "hladko sprístupňovať tým, čo ho potrebujú", ale masové uvoľnenie na trh si vyžaduje komplexnejšie schvaľovanie.

"FDA už s Gileadom pracuje na mechanizme, ktorý zaistí ľahký prístup k lieku pre tých, čo ho potrebujú," uviedol Fauci.
FDA bude podľa Fauciho "veľmi rýchlo" pracovať na schválení aj pre širšie použitie. Trump označil štúdiu za "začiatok" a "veľmi pozitívnu udalosť".

Štúdia Nemocnice čínsko-japonského priateľstva a Hlavnej lekárskej univerzity v Číne, zverejnená v stredu už skôr v spomínanom magazíne Lancet, dospela k záveru, že remdesivir "nie je prínosnejší než placebo".

Táto štúdia z Wu-chanu bola uskutočnená na 237 pacientoch s ochorením COVID-19, pričom polovici z nich podávali remdesivir. Druhá polovica bola kontrolnou skupinou a podávali jej štandardné antibiotiká.

31 percent

Úmrtnosť bola rovnaká v oboch skupinách, okolo 14 percent v každej z nich.

"Neohŕňam nos nad inými štúdiami, ale toto nie je dostatočná štúdia a každý v odbore to vníma," vyhlásil Fauci.
Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) už tiež oznámil, že pacienti, ktorých hospitalizovali s ochorením COVID-19 v pokročilom štádiu a s dýchacími ťažkosťami, sa po užívaní antivírusového lieku remdesivir vyliečili rýchlejšie než takíto pacienti užívajúci placebo. Ukázali to predbežné údaje z rozsiahleho pokusu pod vedením Spojených štátov, dodal NIAID.

"Predbežné výsledky naznačujú, že pacienti, ktorí dostávali remdesivir, mali o 31 percent rýchlejší čas vyliečenia než tí, ktorí dostávali placebo (zámerne neúčinné liečivo)," uviedol vo vyhlásení NIAID.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:17