StoryEditor

Do kozmu poletí prvý politik

08.10.2007, 00:00
Dobývanie vesmíru bolo od samotných začiatkov politickou záležitosťou. Platilo to v čase studenej vojny a platí to aj dnes. Z kozmonautov sa stávajú politici a je len otázkou času, kedy sa z politika stane kozmonaut.

Prvým politikom, ktorý sa dostane do vesmíru, bude zrejme poslanec za prokremeľskú stranu Jednotné Rusko Vladimir Gruzdev. Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) by mal odletieť v októbri budúceho roka. Dvadsať miliónov dolárov za spiatočnú letenku na ISS mu zaplatila jeho strana. "Jednotné Rusko tak chce prispieť k rozvoju ruského vesmírneho programu," povedal šéf strany Boris Gryzlov. Štyridsaťročný Gruzdev však rozhodne nie je žiadny chudáčik, ktorý by si na podobný výlet musel sporiť celý život. V Rusku vlastní veľkú sieť supermarketov a ruská edícia časopisu Forbes odhaduje jeho majetok na 600 miliónov eur.

Pre Rusov otázka cti
Gruzdev sa tak stane v poradí už šiestym vesmírnym turistom, ale prvým Rusom a tiež aj prvým politikom v kozme. Ruská vesmírna agentúra Roskosmos ho uprednostnila pred americkým magnátom v oblasti vývoja počítačových hier Richardom Garriottom, ktorý si na budúcoročnú misiu brúsil zuby. Od Američana by pritom Roskosmos mohol inkasovať až 30 miliónov dolárov. "Môže ísť o súčasť kampane pred decembrovými parlamentnými voľbami v Rusku," potvrdil pre HN český analytik Ondřej Soukup, ktorý žije v Rusku. Podľa neho si to Jednotné Rusko môže dovoliť, pretože je to bohatá strana. Na takéto "rozhadzovanie" peňazí sa Rusi negatívne nepozerajú. "Po štyroch jachtách Romana Abramoviča a všetkých tých miliónových limuzínach Rusi oceňujú, že tieto peniaze idú na výskum a vedu. Chápu to tak, že je to určené na dobrú vec. Pre Rusov je to aj otázka cti, že lietajú do kozmu," dodal Soukup.

Z hlbín mora ku hviezdam
Gruzdev je v Rusku známy svojimi dobrodružnými výpravami. Opozícia ho obviňuje, že väčšina z jeho výletov mala politické podfarbenie, hoci bola platená z verejných financií. Začiatkom augusta sedel Gruzdev v ruskej miniponorke, ktorá sa na severnom póle ponorila na dno Severného ľadového oceánu a umiestnila tam ruskú vlajku. Išlo o súčasť misie, cieľom ktorej bolo dokázať, že morské dno na severnom póle je geografickým predĺžením ruského Lomonosovovho prahu. Rusi si teda podľa tejto teórie môžu nárokovať na obrovské zásoby ropy a zemného plynu, ktoré sa tam nachádzajú.
Tentoraz Gruzdev nemieri do hlbín mora, ale opačným smerom ku hviezdam. Pred tým, ako sa posadí do kozmickej lode Sojuz-TMA, však rovnako ako ostatní vesmírni turisti musí absolvovať tréning v Hviezdnom mestečku neďaleko Moskvy. "Gruzdev už podstúpil všetky lekárske vyšetrenia. V súčasnosti je v skupine kozmického tréningu a do vesmíru určite poletí," ubezpečil Gryzlov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 18:42