RemdesivirTASR/AP
StoryEditor

USA plánujú urýchliť vývoj vakcíny. Trump chce za to sám niesť zodpovednosť

02.05.2020, 20:00
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Donald Trump sa okrem iného nechal počuť, že Spojené štáty maximálne urýchli vývoj vakcíny a za projekt ponesie vraj sám zodpovednosť.

Úrady v Spojených štátoch povolili núdzové a obmedzené používanie lieku remdesivir.

O rozhodnutí Úradu pre kontrolu potravín a liečiv informoval prezident Donald Trump. Krajina plánuje tiež urýchliť vývoj vakcíny, za ktorú chce Trump sám niesť zodpovednosť.

Nie sú schválené žiadne lieky

Dobu vývoja by chcel skrátiť až o osem mesiacov. Na liečbu koronavírusu zatiaľ nie sú v USA schválené žiadne lieky a remdesivir podľa agentúry AP stále potrebuje formálne schválenie.

Trump k urýchleniu procesu vyzval už koncom marca. Experimentálny liek remdesivir americkej spoločnosti Gilead pred niekoľkými dňami úspešne prešiel testom a štúdie tvrdia, že môže byť účinný už po piatich dňoch podávania.

Liek bol pokusne použitý pri liečbe pacientov s covidom-19 v mnohých krajinách. Štúdia, ktorú zaštítil americký vládny Národný ústav pre alergiu a infekčné choroby (NIAID), priniesla podľa výrobcu "pozitívne dáta" a môže sa stať medzníkom v pretekoch o nájdenie lieku.

Hlavný americký epidemiológ Anthony Fauci však upozornil, že získané poznatky je potrebné ďalej analyzovať.

Remdesivir je antivirotikum, ktoré zabraňuje množeniu vírusu. Pôvodne mal slúžiť pre liečbu nakazených krvácania horúčkou ebola v Kongu, epidémiu sa však podarilo zastaviť a testy lieku boli prerušené.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá remdesivir označila za "najsľubnejšieho kandidáta" v boji proti novému koronavírusu, tento liek zaberal aj na choroby SARS a MERS, ktoré sú spôsobené príbuzným typom koronavírusu.

Výskum 70-ich vakcín

V súčasnosti tiež vo svete prebieha výskum sedemdesiatich vakcín, tri z nich už sú vo fáze klinického testovania.

Trump sa okrem iného nechal počuť, že Spojené štáty maximálne urýchli vývoj vakcíny a za projekt ponesie vraj sám zodpovednosť.

Odhadnúť, kedy bude spoľahlivá ochrana k dispozícii, je však ťažké. Experti zatiaľ hovoria o 12 až 18 mesiacoch, Biely dom však chce mať do konca roka pripravených 100 miliónov dávok vakcíny.

Do projektu, ktorý má kódové označenie Operácia rýchlosť svetla, sa zapoja privátne farmaceutické firmy, vládne agentúry a armáda.

V USA zomrelo za uplynulých 24 hodín 1 883 ľudí nakazených koronavírusom, čo je skoro o dvesto menej než predchádzajúci deň.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:57