AP/TASR
StoryEditor

Ukrajinské nebo sa úplne vyprázdni. Poisťovne si neželajú lety nad krajinou, Kyjev to pokladá za nezmysel

13.02.2022, 12:01
Autor:
ČTKČTK
Obavy medzinárodných poisťovní z ruskej invázie a s ňou spojeného rizika môžu v najbližších dňoch prakticky uzavrieť ukrajinské nebo. Lietadlá zaobstarané na lízing budú musieť odletieť do cudziny.

Ukrajina nevidí žiadny zmysel v uzavretí svojho vzdušného priestoru uprostred eskalácie s Ruskom, povedal dnes agentúre Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Jeho vyjadrenie prišlo krátko po správach médií, že lietadlo ukrajinských aeroliniek SkyUp z Madeiry do Kyjeva muselo pristáť v Kišiňove, pretože jeho vlastník zakázal, aby lietadlo vletelo do ukrajinského vzdušeného priestoru. Už v sobotu zrušila lety na Ukrajinu holandská spoločnosť KLM.

Ukrajina v tom nevidí zmysel 

V médiách sa už objavili varovania z neoficiálnych zdrojov, že obavy medzinárodných poisťovní z ruskej invázie a s ňou spojeného rizika môžu v najbližších dňoch prakticky uzavrieť ukrajinské nebo civilnej leteckej doprave a lietadlá zaobstarané na lízing budú musieť odletieť do cudziny.

"Najdôležitejšie je, že sama Ukrajina nevidí žiadny zmysel v uzavretí neba. Je to nezmysel. Podľa môjho názoru by to znamenalo čiastočnú blokádu," povedal Podoljak. "Ak sa jednotliví leteckí dopravcovia rozhodnú zmeniť svoj letový poriadok, rozhodne to nemá nič spoločné s rozhodnutiami či politikou nášho štátu," dodal.

​Vlastník lietadla SkyUp, lízingová spoločnosť so sídlom v Írsku, podľa denníka Ukrajinská pravda v sobotu informoval aerolinky o okamžitom zákaze lietať do ukrajinského vzdušného priestoru.

Hoci aerolinky vyvinuli všetko úsilie a mali podporu štátnych orgánov, vlastník lietadla zákaz kategoricky potvrdil, a to v čase, keď už stroj vzlietol smerom na Kyjev. Aerolinky sa tak museli dohodnúť na pristátí lietadla na letisku v Kišiňove, ktoré je najbližšie k Ukrajine, a zorganizovať transfer 175 cestujúcich do Kyjeva.

Tam mal podľa tlače pristáť dnes o štvrtej hodine ráno miestneho času (o tretej hodine nášho času). 

V prípade nehody nepreplatia poistné 

Ukrajinský vzdušný priestor by mohol byť prakticky uzavretý, pretože medzinárodné poisťovne sa kvôli existujúcej kríze chystajú zrušiť záruky na prelety civilných dopravných lietadiel nad Ukrajinou, upozornil dnes ukrajinský server Strana.ua s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z odvetvia.

Už v pondelok by podľa niekoľkých nemenovaných zdrojov mohla skupina najväčších medzinárodných poisťovní ohlásiť, že nebude kryť poisťovacie udalosti pri preletoch nad Ukrajinou. V praxi by to mohlo znamenať úplné prerušenie civilnej leteckej dopravy na Ukrajine, napísala Strana.ua.

​Podľa zdroja portálu by lety mohli zastaviť nielen zahraničné letecké spoločnosti, ale do zahraničia by mohli v najbližších dňoch odletieť aj lietadlá ukrajinských aeroliniek, ktoré sú prenajaté na lízing a poistené v cudzine.

Šéf združenia poisťovní Vjačeslav Černjachovskij serveru povedal, že nemá informácie o údajne chystanom rozhodnutí medzinárodných poisťovní, ale pripustil scenár, že sa ukrajinské nebo úplne vyprázdni.

Na trhu totiž panuje nervozita po rozhodnutí KLM a po sťahovaní západných diplomatov z Kyjeva.

Letenky sa naďalej predávajú 

Majitelia súkromných lietadiel už dostali oznámenie od poisťovní, že by do 48 hodín mali byť zrušené poistné záruky, a preto by ich lietadlá mali dovtedy odletieť z Ukrajiny, napísal server s odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského politika, ktorý súkromné ​​lietadlo vlastní.

Oznámenie vlastníkom a prenajímateľom lietadiel, že v priebehu 48 hodín prestane fungovať poistné krytie na Ukrajine a nad Ukrajinou, rozoslali podľa portálu britskej poisťovne, u ktorých sú poistené ďalšie poisťovne.

​Aerolinky sa doteraz nevyjadrili a server pripustil, že zahraničné spoločnosti, napríklad Swiss či Ryanair, zatiaľ nezastavili predaj leteniek na lety z Kyjeva.

Hovorkyňa Letiska Praha Klára Divíšková oznámila, že pre dnešok nemajú hlásené žiadne zmeny ani rušenie letov. Podľa informácií o odletoch a príletoch na webe letiska dnes z Kyjeva do Prahy priletí ešte dva spoje, jeden o 17:10 a druhý o 19:20. Naopak do Kyjeva popoludní zamieria tri lietadlá.

V júli 2014 sa na východe Ukrajiny počas bojov ukrajinských vojsk s Ruskom podporovanými separatistami zrútil malajzijský boeing s 298 ľuďmi na palube, prevažne holandskými občanmi.

Podľa záverov medzinárodného vyšetrovania, ktoré Rusko odmieta, stroj z letu MH-17 zostrelila ruská raketa vypálená z pozícií proruských separatistov. Štyria obžalovaní z tejto tragédie - traja ľudia s ruským a jeden s ukrajinským občianstvom - sú v neprítomnosti súdení v Holandsku.

01 - Modified: 2022-02-12 07:48:13 - Feat.: 0 - Title: Blinken sa chce pokúsiť zabrániť invázii na Ukrajinu, bude rokovať so šéfom ruskej diplomacie 02 - Modified: 2022-02-12 09:57:11 - Feat.: 0 - Title: Zachovajte pokoj. Ukrajina vyzvala svojich občanov, aby nepodliehali panike 03 - Modified: 2022-02-12 10:11:11 - Feat.: 0 - Title: Rusko začalo sťahovať svojich diplomatov z Ukrajiny, obáva sa provokácií zo strany Kyjeva 04 - Modified: 2022-02-12 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinská diplomacia vyzýva na zachovanie pokoja. Civilná obrana Kyjeva je v pohotovosti 05 - Modified: 2022-02-12 14:19:14 - Feat.: 0 - Title: Slovensko stiahne z Kyjeva a Užhorodu rodiny diplomatov. Rezort odporúča necestovať na Ukrajinu 06 - Modified: 2022-02-12 17:34:09 - Feat.: 0 - Title: "Ukrajinci odolajú", zneli nápisy na transparentoch: Tisíce ľudí v Kyjeve vyšli do ulíc, aby ukázali jednotu 07 - Modified: 2022-02-12 19:34:39 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty pokračujú vo vyjednávaní s Ruskom: Biden opäť varoval Putina pred útokom na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:30