Reuters
StoryEditor

Trump útočí na svojho predchodcu. Obamagate má byť najhorším zločinom v histórii

15.05.2020, 21:35
Stiahnutie žaloby na bývalého poradcu Donalda Trumpa spustilo minulý týždeň lavínu udalostí, ktorá priniesla do slovníka prezidenta USA nové slovo: Obamagate.

Nový škandál začal podľa konzervatívnych komentátorov ešte v čase, keď bol v úrade dosluhujúci prezident Obama.

​Napriek tomu, že jeho meno dominuje názvu aféry, väčšina udalostí sa točí okolo niekoho iného - prvého poradcu pre národnú bezpečnosť prezidenta Trumpa Michaela Flynna. A na ich pochopenie je treba trocha kontextu.

Ruské sankcie

V decembri roku 2016, mesiac pred inauguráciou Donalda Trumpa, uvalili Spojené štáty pod vedením Baracka Obamu masívne sankcie na Rusko.

Podľa spravodajských služieb totiž Moskva zasahovala do novembrových prezidentských volieb a ovplyvňovala ich cez sociálne siete.

Budúci poradca pre národnú bezpečnosť Flynn chcel zabrániť tomu, aby Rusko odpovedalo odvetnými sankciami, a tak krátko po Vianociach niekoľkokrát hovoril s ruským veľvyslancom Sergejom Kislyakom. Podľa odposluchov CIA mal Flynn sľúbiť, že ak Moskva nebude reagovať, Washington sankcie zruší.

Začiatkom roka 2017 však začal špeciálny tím FBI vyšetrovať, či vedenie prezidentskej kampane Donalda Trumpa nespolupracovalo s Ruskom na ovplyvnení volieb.

Pri výpovediach však Flynn urobil zásadnú chybu a popieral, že by s ruským veľvyslancom kedy preberal otázku sankcií nevediac, že ​​spravodajské služby jeho decembrové telefonáty zachytili.

Poradca pre národnú bezpečnosť nakoniec prišiel o prácu a následne na neho úrady podali žalobu za klamstvo FBI.

Obrat v prístupe ministerstva

Súdny proces s Flynnom sa ťahal niekoľko rokov. Bývalý generál sa snažil dosiahnuť zmier, a v jednej chvíli sa dokonca hovorilo o možnosti prezidentskej milosti. Minulý týždeň však prišiel definitívny zvrat.

Ministerstvo spravodlivosti pod vedením ministra Williama Barra žalobu na bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť stiahlo prakticky bez udania dôvodov. A spustilo tak lavínu udalostí.

Jeden z prokurátorov, ktorý sa podieľal na prípade, rezignoval, podľa denníka The Washington Post stovky zamestnancov ministerstva spravodlivosti požadovali okamžitú rezignáciu Barra, keďže išlo čisto o politicky motivovaný krok, a v piatok sa ozval aj bývalý prezident Barack Obama.

Prestrelka Trumpa a Obamu

V USA je tradíciou, že bývalé hlavy štátu nekritizujú svojich nástupcov, kým sú vo funkcii. Preto bolo prekvapujúce, keď Obama pre Yahoo News uviedol, že krok Trumpovej vlády považuje za "ohrozenie vlády práva".

Masívna odozva zo strany prezidenta Trumpa na seba nenechala dlho čakať. Šéf Bieleho domu na svoj twitterový účet vypustil počas nedele 126 tweetov kritizujúcich predchádzajúcu administratívu.

Vládu Obamu Trump nazval "najskorumpovanejšou v histórii", Obamagate "najhorším zločinom v histórii" a zdieľal aj článok z konzervatívneho portálu Federalist, na základe ktorého vznikol nový naratív celého "škandálu".

Sledovanie Trumpových ľudí

Jeho autorka Margot Clevelandová opisuje, ako bývalý šéf Bieleho domu v posledných týždňoch vo funkcii nariadil FBI a ďalším agentúram, aby sledovali Trumpových ľudí (napríklad Flynna), a zároveň, aby sa o tom nikto v Trumpovej vláde nedozvedel.

Sám Trump dodal, že Obamova vláda sledovala Flynna čisto preto, že chcela dostať na kolená jeho samotného. Bývalý generál si tak podľa neho zaslúži byť oslobodený, pretože celý prípad bol politicky vykonštruovaný.

Prezident však (zrejme úmyselne) zabúda, že vyšetrovanie bývalého poradcu a ďalších ľudí z jeho okolia prebiehalo aj v čase, keď bol už pri moci on. Zároveň fakt, že Flynna možno spravodajcovia sledovali, nič nemení na tom, že generál klamal FBI.

Len odvedenie pozornosti?

Podľa analytikov sa Trump celou Obamagate snaží odviesť pozornosť od nezvládnutia koronavírusovej krízy a zlého stavu americkej ekonomiky.

Len za minulý týždeň sa tri milióny Američanov stali nezamestnanými a za osem týždňov je už bez práce tridsaťšesť miliónov ľudí.

Kritici zároveň upozorňujú, že Trump hľadá zámienku k pošliapaniu odkazu Baracka Obamu aj v rámci boja o znovuzvolenie.

V novembrových voľbách sa totiž proti Trumpovi postaví Obamov viceprezident Joe Biden, ktorý podľa Fox News o celom "sprisahaní" proti súčasnej vláde vedel.

01 - Modified: 2020-05-07 19:18:35 - Feat.: 0 - Title: Americké ministerstvo spravodlivosti končí stíhanie Trumpovho exporadcu 02 - Modified: 2020-05-12 09:07:56 - Feat.: 0 - Title: "Stali sa strašné veci." Trump obvinil Obamu, že spáchal najväčší zločin v americkej histórii 03 - Modified: 2020-05-10 06:46:22 - Feat.: 0 - Title: "Absolútne chaotická pohroma." Obama kritizoval Trumpa za riešenie koronavírusovej krízy
01 - Modified: 2024-05-09 21:43:44 - Feat.: - Title: Juhovýchod USA ďalej trápia búrky, ktoré si v stredu vyžiadali troch mŕtvych 02 - Modified: 2024-05-09 20:48:50 - Feat.: - Title: Akcie v USA spevnili, štatistika z trhu práce posilňuje nádej na nižšie sadzby 03 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 04 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 05 - Modified: 2024-05-09 18:08:18 - Feat.: - Title: Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy. Ťažbu ropy povolí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 02:32