Reuters
StoryEditor

Napätie v Karibiku: Iránske ropné tankery sa blížia k Venezuele, Madurov režim sa obáva americkej reakcie

21.05.2020, 12:59
Autor:
ČTKČTK
Irán poslal do Venezuely ropné tankery, ktoré majú zmierniť nedostatok pohonných hmôt v krajine.

Päť iránskych ropných tankerov sa blíži k Venezuele, ktorá nemá pohonné hmoty, hoci má najväčšie ložiská ropy na svete.

Irán tak ponúka režimu Nicolasa Madura v problémoch niečo ako záchranné lano, píše denník The Wall Street Journal.

Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino v stredu uviedol, že iránske tankery po ich príchode do národných vôd privíta venezuelská lodná a letecká flotila, ktorá ich odprevadí do prístavu v situácii, kedy sa v Karibskom mori pohybuje americká flotila, informuje agentúra AP.

​Americké armádne plavidlá vrátane torpédoborcov a iných bojových lodí podľa amerických predstaviteľov dohliadajú v Karibskom mori na to, aby sa obchodníci s drogami nesnažili využiť vo svoj prospech koronakríze.

Venezuela vníma prítomnosť americkej flotily ako hrozbu, aj keď USA neoznámili ani nenaznačili, že by sa chystali iránskym tankerom v ceste brániť. Venezuela aj Irán však čelia zo strany USA ekonomickým sankciám a podľa The Wall Street Journal Washington hľadá spôsob, ako iránske dodávky do Venezuely zastaviť.

Venezuela hovorí o zločine proti ľudskosti

Tankery by mali do Venezuely priplávať v najbližších dňoch. Dodávka ropy má zmierniť nedostatok pohonných hmôt v krajine.

Ten je natoľko zúfalý, že sa na benzínových pumpách po celej Venezuele vrátane hlavného mesta tvorí niekoľkodňový rad.

Padrino prirovnal dovoz iránskej ropy k humanitárnej pomoci v boji s koronavírusom, ktorú krajine poskytli Čína a Rusko. Podľa veľvyslanca Venezuely v OSN Samuela Moncandyho by pokus o ich zastavenie bol zločin proti ľudskosti.

Venezuela síce disponuje najväčšími ropnými ložiskami na svete, jej produkcia ropy však v posledných dvoch desaťročiach prudko klesla, čo kritici tamojšieho režimu pripisujú korupcii a neschopnosti socialistickej vlády.

Na venezuelskom priemysle sa tiež podpísali nedávno uvalené sankcií USA, ktorými chce Washington zbaviť autoritárskeho prezidenta Madura moci.

Irán môže vyvíjať tlak na Washington

USA rovnako ako takmer 60 ďalších krajín uznáva ako legitímneho venezuelského vodcu Madurovho protivníka Juana Guaidóa.

Iránsky veľvyslanec vo Venezuele v stredu pri stretnutí s novinármi na ambasáde v Caracase hájil posilňovanie obchodných vzťahov medzi oboma krajinami a zdôraznil, že vzťah Venezuely a Iránu nikoho neohrozuje.

Podľa agentúry AP predstavuje obchod s latinskoamerickou krajinou pre Irán nielen možnosť zaplniť vyprázdnenú štátnu pokladnicu, ale aj spôsob, ako vyvinúť tlak na Washington.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:31