StoryEditor

"Toto je nebezpečnejšie než celá vojna." Asad je v hlbokej kríze, vzťahy s Ruskom sa zhoršujú

28.05.2020, 11:23
Autor:
ČTKČTK
Kritické materiály publikované v ruských médiách poukazujú na Asadovu závislosť na zahraničných spojencoch.

Sýrsky prezident Bašár Asad čelí najväčšej kríze za deväť rokov vojny. Dôvodom sú nezhody v rodine, rútiaca sa ekonomika a napätie vo vzťahu s kľúčovým partnerom Ruskom. Pritom sa jeho odporcovia stiahli do posledného kúta v severozápadnej Sýrii, nepredstavujú hrozbu a nie je ani žiadny iný uchádzač o prezidentské kreslo v krajine, ktorej Asadova rodina vládla 50 rokov, píše denník The Washington Post.

Kritické materiály publikované v ruských médiách poukazujú na Asadovu závislosť na zahraničných spojencoch - Iráne a Rusku. Zrútenie hospodárstva uvrhlo Sýrčanov do biedy, akú v nedávnej histórii nepoznali. Rusko ani Irán nie sú v situácii, aby Sýrii pomohli miliardovou injekciou. Asad odmieta reformy, ktoré by otvorili dvere peniazom zo Západu a z krajín Perzského zálivu.

Je zraniteľnejší ako v minulosti

Lina Chatíbová z londýnskeho inštitútu Chatham House sa domnieva, že Asad je teraz veľmi zraniteľný. "Je závislý na Iráne a Rusku, voličom nemá čo ponúknuť, svet ho neuznáva, nemá vojenskú silu ako pred vojnou. Jeho kufrík s náradím je prázdny, je zraniteľnejší ako bol skôr," povedala Chatíbová.

Na rodinné problémy ukázal prípad Asadovho bratranca Rámího Machlúfa, ktorý zverejnil informáciu, že sa štát snaží skonfiškovať mu majetok. Podľa štátu dlhuje tento bohatý Sýrčan na daniach 600 miliónov dolárov (takmer 546 miliónov eur) a má ich vrátiť. Na videu tvrdí, že sa nevzdal za vojny a nevzdá sa ani teraz. Asad vyvíja tlak aj na iných bohatých Sýrčanov, ktorí na vojne zarobili. Spor s Machlúfom sa však dotýka srdca rodiny.

"Je to veľmi vážne a líši sa to od tlaku na ostatných podnikateľov," povedal Ajmán Abdan Núr, ktorý v roku 2008 utiekol a prevádzkuje teraz spravodajskú sieť All4Syria. Machlúf neohrozuje Asada v úrade, ale jeho rodina patrí k významným členom klanu alávitov, ku ktorému patrí aj Asad. Machlúfove podniky, charity a milície poskytujú živobytie tisícom Sýrčanov.

TASR/AP

"Pán Rámí, všetci sme s vami. Ste otcom chudobných a existujú zlodeji, ktorí tento národ okradli," uviedol jeden používateľ sociálnych sietí.

Verejne ho kritizuje

Novinár Danny Makkí upozornil, že Machlúf prezidenta kritizuje verejne - "to nie je nezhoda, ale otvorený nesúhlas s prezidentom," povedal Makkí.

Bežní Sýrčania spor považujú za dôkaz toho, že sa bohatstvo štátu sústredilo v rukách ešte menšieho okruhu ľudí ako predtým, zatiaľ čo ostatní sú ochudobnení. Ceny cukru a chleba sa za mesiac zdvojnásobili, Sýrčanom hrozí hlad. Prepad sýrskej libry urýchľuje dramatický pád meny v Libanone.

Veľký problém je ekonomika zdevastovaná vojnou a sankcie USA a Európskej únie, ktoré majú Asada donútiť ku kompromisu s opozíciou. V júni začnú platiť americké sankcie, ktoré umožnia trestať kohokoľvek za pomoc Damasku.

Ku kritikom sa okrem Machlúfa pripojili aj tí, ktorí patrili k lojálnym. Najznámejší je bývalý vojak Bašír Hárún. V boji proti rebelom bol zranený a na Facebooku má fotografiu, kde mu Asad aj jeho žena ďakujú ako hrdinovi. Harún sa nebál poukázať na to, že vláda znížila príspevky na terapiu ranených veteránov. "Zaobchádza s nami ako s dostihovými koňmi, ktorí sa strieľajú, keď sa zrania, pretože z nich už nie je úžitok," povedal Harún.

Ku kritike sa pripojilo aj spojenecké Rusko. Objavujú sa tam články, ktoré režim kritizujú za neústupnosť a korupciu. Bývalý ruský veľvyslanec v Sýrii Alexander Aksenjonok povedal, že Asadova neochota urobiť politické ústupky ide proti záujmom Ruska. "Ten režim nechce alebo nie je schopný utvoriť vládny systém, ktorý by obmedzil korupciu a zločin. Rusko je v kompromisoch na hrane," povedal.

Množia sa útoky

Analytik Fjodor Lukjanov si myslí, že Rusko politiku v Sýrii nezmení. Intervenciou v roku 2015 dosiahlo svoje ciele a nevzdá sa ich. "Isteže Asad závisí na podpore Ruska, ale Rusko je z politického pohľadu na ňom tiež závislé. Nemôže si dovoliť ho prestať podporovať, bez toho, aby ho to samotné politicky nepoškodilo," povedal.

Profesor orientálnych štúdií Nikolaj Surkov súdi, že Moskve stále viac prekáža neochota sýrskej vlády vykonať politické zmeny. Tieto reformy, "ktoré by rozdrobili Asadovu absolútnu moc, sú základnou podmienkou skutočného a trvalého zmierenia. Aj keď vláda vojensky zvíťazí, kým sa nevyriešia hlavné dôvody nespokojnosti, bude hroziť obnova odporu," povedal Surkov.

V provincii Dará, ktorá proti Asadovi vystúpila v roku 2011 ako prvá, sa teraz množia útoky, únosy, vraždy a prepadávanie, pri ktorých zahynuli sýrski vojaci. Nie je jasné, kto za tým stojí. Provincia Idlib je ďalší príklad - ofenzíva proti rebelom podporovaná Ruskom tam narazila na rozhorčený protiútok tureckej armády. Rusko potom vyrokovalo prímerie s ohľadom skôr na záujmy Ankary než Damasku.

Nič z toho nepotvrdzuje to, čo hovorí Asad, totiž že má pod kontrolou väčšinu územia, súdi Makki. "Toto je nebezpečnejšie než celá vojna. Ak Asad nenájde riešenie, nebude vládnuť stabilnej Sýrii," povedal.

01 - Modified: 2019-08-23 09:12:25 - Feat.: 0 - Title: Asadove sily obkľúčili turecké vojenské stanovište. Nehrajte sa s ohňom, varuje Ankara 02 - Modified: 2019-09-26 19:27:54 - Feat.: 0 - Title: "Útok nezostane bez odvety." Asadov režim použil chemické zbrane, tvrdia Spojené štáty 03 - Modified: 2019-10-13 18:21:36 - Feat.: 0 - Title: Situácia v Sýrii sa vyostruje. Na sever mieria Asadove vojská, aby čelili tureckému útoku 04 - Modified: 2019-10-22 10:02:58 - Feat.: 0 - Title: Asad skritizoval Erdogana: Je to zlodej, ktorý ulúpil továrne a teraz kradne územie 05 - Modified: 2020-02-03 08:46:23 - Feat.: 0 - Title: V sýrskom Idlibe zúria veľké boje. Asadova armáda a turecké vojská sa vzájomne ostreľovali
01 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 02 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 03 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 04 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 05 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:54