StoryEditor

Fico zmietol návrhy Gyurcsánya

03.12.2008, 23:00

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú na bode mrazu a ich zlepšeniu nepomáhajú ani stretnutia lídrov oboch krajín. Od novembrového stretnutia nášho premiéra Roberta Fica s maďarským kolegom Ferencom Gyurcsánym si obe strany veľa sľubovali, k dohode však nedošlo. Návrhy, s ktorými do Komárna prišiel Gyurcsány, sú totiž pre našu vládu neakceptovateľné. Gyurcsány navrhoval napríklad vyššiu podporu pre menšinové školstvo a kultúru, zriadenie menšinového ombudsmana či dovoz učebníc z Maďarska pre školy na Slovensku s maďarským vyučovacím jazykom. "Nevidíme dôvod na príjmanie akejkoľvek menšinovej legislatívy,“ vyhlásil včera Fico.

Nič meniť nebudeme
Svoje návrhy sformuloval Gyrucsány počas svojho posledného stretnutia s Ficom v Komárne. Slovenská vláda však odmieta vytvoriť národnostný kódex správania, ktorý by posudzoval špeciálne vytvorený "súd čestnosti“. Fico takisto nesúhlasí s návrhom pozastaviť platnosť zákona, ktorý obmedzuje používanie vlajok a symbolov iného štátu na športových stretnutiach na Slovensku. Táto úprava zákona je podľa Fica vedená snahou zabrániť znevažovaniu symbolov ktorejkoľvek republiky, aj napriek skutočnosti, že zákon obmedzuje základné ľudské slobody. Cudzie vlajky a symboly budú povolené aj naďalej iba na medzištátnych zápasoch.
Fico tiež nesúhlasí so spoločným prešetrením prípadov, kedy niekto poškodil práva príslušníka národnostnej menšiny. Na Slovensku sa takisto nebudú používať na národnostných školách učebnice z Maďarska. "Na Slovensku sa budú v školách používať len učebnice, ktoré boli schválené, alebo odporúčané ministerstvom školstva SR. V žiadnom prípade nebudeme používať učebnice, ktoré boli schválené v Maďarskej republike,“ povedal Fico.
Maďarská stana zatiaľ na Ficove vhlásenie nereagovala. "K záležitosti medzi premiérom Ficom a Gyurcsányom sa nebudeme vyjadrovať, ale úrad premiéra pripravuje vyhlásenie,“ povedal pre HN hovorca ministerstva zahraničných vecí Lajos Szelestey.

Predvolebný ťah
Fico a Gyurcsány sa stretli v polovici novembra v Komárne po kontroverznom futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Včera hovorili o vyhrotených vzťahoch medzi oboma krajinami aj predsedovia parlamentov Pavol Paška a Katalin Sziliová. Na stretnutí v maďarskom Komárome diskutovali o možnostiach riešenia súčasnej napätej situácie na oboch stranách Dunaja. "Rokovanie prinieslo viacero konkrétnych výsledkov. Obaja partneri sa dohodli na vytvorení šiestich výborov, ktorých úlohou bude formulovať konkrétne riešenia konkrétnych problémov. Tieto výbory by mali zasadnúť ešte do konca februára budúcho roku,“ povedal pre HN hovorca Národnej rady SR Jozef Plško.
Podľa politológa Lászla Öllösa formuloval Gyurcsány svoje návrhy najmä preto, aby vytvoril priestor na riešenie najhorúcejších problémov medzi Slovenskom a Maďarskom. Na rozdiel od slovenskej strany by si Gyurcsány mohol u časti svojich voličov polepšiť, ak by dosiahol pozorovateľný pokrok v situácii maďarskej menšiny na Slovensku. "Prichádza supervolebný rok a keď bude naďalej udržiavané slovensko-maďarské napätie, tak sa dá v predvolebnom boji použiť, tvrdí Öllös. Z tohto dôvodu podľa neho slovenská vláda odmietla doteraz prakticky všetky maďarské návrhy a požiadavky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:32