Ramzan KadyrovReuters
StoryEditor

Kadyrov sa zastal Čečencov zapojených do nepokojov vo Francúzsku

20.06.2020, 10:57
Autor:
TASRTASR
Francúzska polícia vo štvrtok zadržala šiestich príslušníkov čečenskej komunity podozrivých z účasti na pouličných násilnostiach, ktoré niekoľko nocí po sebe zažívalo mesto Dijon ležiace na východe krajiny.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov podporil v piatok svojich krajanov zapojených do nedávnych násilností vo francúzskom meste Dijon. Vyhlásil, že Čečenci len chránili jedného zo svojich ľudí, pretože polícia nekonala.

Nepokoje v Dijone, ktoré trvali niekoľko nocí po sebe, vypukli minulý piatok. Vyvolal ich útok na 16-ročného čečenského mladíka, za ktorý sa príslušníci jeho komunity začali mstiť.

Terčom "trestnej výpravy" ľudí vyzbrojených železnými tyčami a bejzbalovými pálkami, ako aj strelnými zbraňami, bola najmä dijonská štvrť Grésilles, kde žijú prevažne ľudia s nízkymi príjmami a veľká komunita ľudí pôvodom zo severnej Afriky.

Podľa agentúry AFP Kadyrov uviedol, že nepokoje boli vyvolané násilím zo strany "priekupníkov drog" a policajnou nečinnosťou pri útoku na mladíka.

"Nebol to medzietnický konflikt. Miestne úrady si nevedeli rady s nekontrolovanými obchodníkmi s drogami, takže mladšia generácia vzala veci do vlastných rúk," poznamenal Kadyrov.

"Úrady nereagovali tak, ako by mali... Som presvedčený, že Čečenci konali správne... Zjednotili sa a postavili sa obchodníkom s drogami, ktorí rozosievajú smrť. Som si istý, že obyvatelia Dijonu sú už dosť unavení z týchto gaunerov," uviedol Kadyrov na adresu "predajcov drog", ktorí podľa neho napadli čečenského chlapca.

Francúzska polícia vo štvrtok zadržala šiestich príslušníkov čečenskej komunity podozrivých z účasti na pouličných násilnostiach, ktoré niekoľko nocí po sebe zažívalo mesto Dijon ležiace na východe krajiny. Podľa agentúry AFP o tom informovala príslušná prokuratúra.

Dodala, že polícia vykonala v bydliskách zadržaných domové prehliadky.

Čečenci, ktorí sa zúčastnili na násilnostiach, pre francúzske médiá tvrdili, že sa zameriavajú na predajcov drog severoafrického pôvodu. Médiá následne citovali miestnych obyvateľov, ktorí sa sťažovali na pasivitu bezpečnostných zložiek, čo ich donútilo, aby sa bránili sami.
Otec mladíka, ktorého prípad vyvolal nepokoje, pre francúzske médiá uviedol, že jeho rodina čečenskú komunitu nekontaktovala.

Dodal, že incident vyvolali jeho rodine neznámi ľudia, ktorí prišli do Dijonu sami od seba. "Ich reakcia (na incident) bola prehnaná," vyhlásil, pričom vyzval znepriatelené strany, aby prestali s násilím.

Kritizované úrady a bezpečnostné zložky prisľúbili tvrdú reakciu a poslali do Dijonu policajné posily. Posledné dve noci boli už v meste pokojné.

Zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že podozrivé osoby boli zadržané na piatich miestach po celom Francúzsku vrátane Dijonu.

Zadržaní sú už polícii známi a sú medzi nimi aj osoby podozrivé z toho, že stoja za výzvou na organizované represálie, ktorá sa ako prvá objavila na sociálnych sieťach. Aj na tento podnet potom do Dijonu prišli Čečenci z celého Francúzska a dokonca aj zo susedného Belgicka a Nemecka.

Emigráciu Čečencov do západnej Európy vyvolali dve vojny, ktoré sa v tejto časti Kaukazu odohrali v 90. rokoch 20. storočia. Ďalší Čečenci kaukazskú republiku opustili po tom, ako sa v nej moci ujal prokremeľský líder Ramzan Kadyrov.

Presné údaje o počte Čečencov žijúcich vo Francúzsku nie sú známe, keďže sú v štatistikách zahrnutí k ostatným držiteľom ruských pasov. Veľké komunity Čečencov žijú okrem Dijonu aj v Paríži a okolo juhofrancúzskeho mesta Nice.

01 - Modified: 2024-04-23 09:05:43 - Feat.: - Title: Čečenský vodca Kadyrov je nevyliečiteľne chorý, píše ruský exilový denník 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2023-11-06 18:07:58 - Feat.: - Title: Čečenský vodca oznámil, že bývalí Wagnerovci trénujú s jeho špeciálnymi silami 04 - Modified: 2023-11-05 11:03:57 - Feat.: - Title: Len 16-ročný syn čečenského vodcu Kadyrova sa stal šéfom jeho ochranky 05 - Modified: 2023-10-25 21:56:32 - Feat.: - Title: Syn čečenského vodcu Kadyrova dostal po zmlátení väzňa už tretie vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:53