Švédsky premiér Stefan LöfvenReuters
StoryEditor

Švédi bijú na poplach. Koronavírusový experiment otriasa tamojšou politikou, vláde klesá dôvera

20.06.2020, 18:00
Autor:
ahaaha
Rastie aj kritika štátneho epidemiológa Andersa Tegnella z Úradu pre verejné zdravie, ktorý politikov presvedčil, že prísne karanténne opatrenia nie sú potrebné.

Doba obhajovania švédskej vlády a jej stratégie v boji s pandémiou koronavírusu sa skončila. Verejnosť a aj opozícia sú k liberálnemu postupu, ktorý si vyžiadal až príliš veľa mŕtvych, čím ďalej viac kritickí.

Počet ľudí, ktorí v desaťmiliónovej krajine zomreli v súvislosti s koronavírusom, prekročil tento týždeň hranicu päťtisíc.

​"Poviem dnes to isté, čo hovorím celý čas: testovanie je príliš pomalé a vláda nemá situáciu pod kontrolou," povedal pre portál Politico predseda opozičnej stredopravej strany Umiernení Ulf Kristersson minulú stredu pri odchode z parlamentu, kde vláda premiéra Stefana Löfvena čelila ostrej kritike.

Vysoký počet obetí

Opozícia jej vytýkala príliš vysoký počet obetí a fakt, že sa nepodarilo zabrániť preniknutiu nákazy do domovov seniorov.

"Vláda včas nepochopila, ako veľmi je vírus nebezpečný," pridal sa líder krajne pravicových švédskych demokratov Jimmie Åkesson.

Vláda podľa neho konala pomaly a urobila množstvo chýb. "Dali vírusu možnosť, aby sa šíril," dodal.

Na švédske pomery nezvyčajne ostrou debatou tak skončilo obdobie, kedy opozičné strany v záujme národnej jednoty červeno-zelenú vládu šetrili. Teraz sa snažia od jej stratégie čo najviac dištancovať, pretože je zrejmé, že dôveru vo vládu strácajú aj voliči.

Prieskum pre verejnoprávnu televíziu SVT ukázal, že dôveru vo vládu pri zvládaní koronakrize má dnes 45 percent Švédov. To je o osemnásť percentuálnych bodov menej ako v apríli.

Rastie aj kritika štátneho epidemiológa Andersa Tegnella z Úradu pre verejné zdravie, ktorý politikov presvedčil, že prísne karanténne opatrenia nie sú potrebné.

Švédsko preto na rozdiel od zvyšku Európy nechalo počas celej doby otvorené základné školy, obchody a aj reštaurácie. Žiadne zákazy, len odporúčanie.

Úrady stavili na to, že Švédi sú disciplinovaní. Občania skutočne usporiadane zostali doma, nepodarilo sa však zabrániť preniknutiu nákazy do domovov pre seniorov a opatrovateľských domov.

Čas ukáže

Tento týždeň počet ľudí, ktorí zomreli s koronavírusom, presiahol päť tisíc. V prepočte na milión obyvateľov je to síce menej ako v najviac postihnutých európskych krajinách ako je Taliansko, Británia či Španielsko, ale asi desaťkrát viac ako v Nórsku a osemkrát viac ako v Fínsku.

Ostatné škandinávske krajiny sa preto zdráhajú otvoriť Švédom hranice. Naďalej tiež rastie počet nových prípadov, to je však dané hlavne tým, že je na chorobu covid-19 testovaných viac ľudí.

"Zahraničnými médiami je to bohužiaľ interpretované ako nový nárast a dôkaz, že sme ešte nedosiahli vrchol epidémie. To je omyl. Pochopiteľne, keď začnete viac testovať, tak odhalíte viac prípadov," povedal podľa portálu Local.se Tegnell.

Sám už však uznal, že ak by na začiatku nechal zaviesť prísnejšie opatrenia, bolo by mŕtvych zrejme o dosť menej. Hlavné body svojej stratégie však naďalej obhajuje. "Sú veci, ktoré sme mohli urobiť lepšie, ale v tom hlavnom si Švédsko zvolilo správnu cestu," uviedol začiatkom júna pre BBC.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 04 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:38