StoryEditor

USA a Irán sa handrkujú na mori

10.01.2008, 09:56
Autor:
SITASITA
Iránska štátna televízia vo štvrtok odvysielala vlastné video, ktoré iránski vojaci natočili počas konfrontácie medzi plavidlami iránskych Revolučných gárd a amerického námorníctva v Hormuzskom prielive.

Asi päťminútové video odvysielané na stanici Press-TV, ktorá vysiela v angličtine, ukazuje veliteľa iránskej námornej hliadky v motorovom člne, ako vysielačkou žiada Američanov, aby sa identifikovali. Americké plavidlo sa identifikovalo ako "koaličná bojová loď číslo 73". Podľa záberov sa iránske lode k americkej nepriblížili, ani nevyvolali žiadnu provokáciu. Iránske video však pravdepodobne neukázalo celý incident, ktorý podľa Američanov trval 20 minút.
Pentagon v stredu taktiež zverejnil nahrávku incidentu, podľa ktorej päť iránskych vojenských plavidiel cez víkend "obkľúčilo" tri americké bojové lode a vyhrážali sa im. Incident sa stal v medzinárodných vodách. Nedošlo k nijakému výstrelu, ale Američania sa pripravovali na paľbu tesne predtým, ako sa iránske lode stiahli. Irán v stredu označil nahrávku zverejnenú Pentagonom za vykonštruovanú.

Komentár HN:
Skúšky na nečisto

Verbálnu vojnu politikov z USA a Iránu začína dopĺňať vojna videí. Posledným príkladom je spor o „pravdivé“ videozáznamy incidentu medzi iránskou a americkou vojnou loďou v Hormuzskom prielive . Obidve strany ponúkajú svoje verzie, nikto nevie, čo bolo a na ktorom páse magnetického záznamu vystrihnuté (digitálne doplnené). Podstatné je ale to, čo vieme všetci - Hormuzský prieliv je strategický bod, cez ktorý prechádza na tankeroch asi tretina svetovej produkcie ropy, vrátane z Iránu.  Vojensky zablokovať túto úžinu nie je problém, ale otázka stojí takto  - komu by to prospelo. Keďže nikomu, tak budeme svedkami dlhodobého napínania vojenských svalov na jednej i druhej strane. Všetko bude záležať iba na miere pevných nervov veliteľov vojnových lodí, šéfov stíhacích a bombardovacích perutí. Incidenty budú pokračovať, budeme naďalej svedkami rôznych výkladov, kto je zodpovedný za napínanie vojnového luku. Tešme sa z chvíľ, kým je to v rovine vojny videí. Clausewitz, muž narodený v 19.storočí, povedal, že vojna je iným pokračovaním politiky. My, ktorí žijeme už v 21. storočí (digitálnom) už vieme, že vojna môže pokračovať aj vo virtuálne podobe. Kiežby to už takto zostalo.

Peter Turčík

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:58