Reuters
StoryEditor

Nový rozmach koronavírusu v USA je vážny problém, varuje uznávaný epidemiológ

26.06.2020, 21:16
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty dnes prekonali rekord, keď sa v štatistikách za posledný deň objavilo takmer 40-tisíc nových prípadov.

Rýchlo rastúce počty nových prípadov koronavírusu na juhu Spojených štátov predstavujú vážny problém.

Na prvej tlačovej konferencii, ktorú po mnohých týždňoch usporiadal krízový štáb Bieleho domu, to dnes vyhlásil uznávaný epidemiológ Anthony Fauci.

Viceprezident Mike Pence, ktorý je hlavným koordinátorom boja proti pandémii, verejnosť uisťoval, že terajšia situácia nie je tak vážna, ako tá, v ktorej sa pred niekoľkými mesiacmi nachádzal predovšetkým severovýchod USA.

"V niektorých oblastiach máme vážny problém," povedal Fauci a vyzval predovšetkým mladých ľudí, aby sa správali zodpovedne.

Podľa amerických úradov je totiž asi polovica z novo nakazených mladších ako 35 rokov. U veľkej časti z nich sa potom nemusia objavovať žiadne príznaky Covidu-19, a môžu tak nevedomky nákazu ďalej šíriť.

Viceprezident Pence znel vo svojom vystúpení optimistickejšie. Poznamenal, že 34 štátov hlási stabilné čísla a nárast denného počtu novo nakazených prichádza len zo 16 štátov, v ktorých sa navyše vírus šíri v koncentrovaných ohniskách.

"S tým, ako vidíme rast nových prípadov, ktoré veľmi pozorne trasujeme, by sa Američania mohli domnievať, že sme sa ocitli v rovnakom bode, v ktorom sme boli pred dvoma mesiacmi. Že sme sa znovu ocitli v čase veľkých strát a veľkého utrpenia pre americký ľud. V skutočnosti sme na tom však oveľa lepšie," povedal viceprezident.

"Pravda je taká, že sa nám šírenie (vírusu) podarilo spomaliť," dodal Pence a vyzval Američanov, aby dodržiavali potrebný odstup od ostatných a potrebné hygienické návyky. Nezmienil sa však o nosení rúšok.

Na juhu a západe USA v posledných niekoľkých týždňoch rastú počty novo nakazených predovšetkým v štátoch, ktoré v prvých mesiacoch pandémia Covidu-19 významne nezasiahla.

Štáty Texas a Florida preto dnes po týždňoch uvoľňovanie reštrikcií opäť sprísnili niektoré spoločenské obmedzenia. Florida za posledných 24 hodín zaznamenala doteraz najväčší počet pozitívnych nálezov SARS-CoV-2 od začiatku pandémie. Rekord prekonali aj celé Spojené štáty, keď sa v štatistikách za posledný deň objavilo takmer 40-tisíc nových prípadov.

Pence takisto hájil organizovanie volebných mítingov prezidenta Donalda Trumpa v čase šírenia koronavírusu s tým, že účasť je na nich dobrovoľná a že Američania majú naďalej právo zúčastniť sa na politickom procese.

Trump dnes zrušil plánovanú víkendovú návštevu svojho golfového rezortu v štáte New Jersey, k čomu Biely dom doteraz nepredložil vysvetlenie. Hovorca Bieleho domu Judd Deere iba povedal, že rozhodnutie nesúvisí s nedávno prijatým požiadavkou New Jersey, aby každý, kto bol nedávno v štátu silne zasiahnutom koronavírusom, strávil po príchode 14 dní v izolácii.

Trump pritom tento týždeň navštívil Arizonu, ktorá je jedným zo štátov, v ktorých počty novo infikovaných v súčasnosti rastú najrýchlejšie.

01 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 03 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 04 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:23