TASR/AP
StoryEditor

Trump v prieskumoch jasne prehráva. Možno to vzdá, špekulujú republikáni

02.07.2020, 09:41
Autor:
ahaaha
Do amerických prezidentských volieb zostávajú štyri mesiace a Donald Trump v prieskumoch na svojho vyzývateľa Joea Bidena výrazne stráca.

Fotografia týždňa. Tak agentúra AP ocenila úvodnú snímku tohto článku. Donald Trump práve vystúpil z vrtuľníka Marine One, ktorým sa vrátil z predvolebného mítingu v meste Tulsa v Oklahome a kráča cez trávnik do Bieleho domu.

Je neupravený. Kravatu má povolenú, červenú šiltovku so svojím volebným heslom Make America Great Again pokrčenú v ruke. Toto nie je Trump, ako ho poznáme. To nie je ten za všetkých okolností sebaistý muž, večný víťaz. Vyzerá skleslo, namrzene. Vyzerá ako muž, ktorý prehral.

Trumpov míting v Tulse:

Míting v Tulse, prvý po trojmesačnej prestávke vynútenej koronavírusom, bol totiž všetko iné než úspech. Štadión s kapacitou 19-tisíc ľudí bol zaplnený len z tretiny, aj keď sa Trump chválil, že o lístky má záujem milión ľudí.

Strach z koronavírusu

Čiastočne to bol výsledok koordinovanej akcie Trumpových odporcov. Na sociálnej sieti Tik Tok sa dohodli, že sa zaregistrujú ako záujemcovia o vstupenky a potom na štadión nedorazia.

Rolu však zohrali aj obavy z nákazy. Neboli neoprávnené. Na koronavírus už bolo pozitívne testovaných osem členov Trumpovho volebného tímu, ktorí sa mítingu na v Tulse zúčastnili. Médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že Trump na obnovení kampane trval aj napriek novému nárastu počtu nakazených.

Niet divu, že komentátori i insideri z Bieleho domu označujú Trumpovo vystúpenie v Tulse za katastrofu. "Trump často a s obľubou hovorí o tom, ako víťazí. Ale tentoraz to vyzeralo ako veľa veľká prehra," vyhlásila pre stanicu NBC politologička Rachel Cobbová.

Biedne čísla

Donald Trump v poslednej dobe prechádza snáď najťažším obdobím svojho prezidentovania. Ešte začiatkom tohto roka to vyzeralo, že funkciu bez väčších problémov obháji. Ekonomika šlapala ako dobre namazaný stroj, z pokusu demokratov o impeachment vyšiel ako víťaz.

Lenže potom do USA dorazila pandémia. Dva a pol milióna nakazených, cez 125-tisíc mŕtvych. Amerika sa zaradila medzi krajiny, ktoré boj s nákazou nezvládli. Nezamestnanosť dosiahla úroveň Veľkej hospodárskej krízy a do toho vypukli celonárodné protesty proti policajnej brutalite, ktoré opäť otvorili bolestnú debatu o rasových otázkach.

To všetko Trumpove šance na obhajobu funkcie zásadne nahlodalo. Podľa prieskumu The New York Times a Siena University má dnes demokratický kandidát Joe Biden pred Trumpom dominantný náskok štrnásť percentuálnych bodov. Podľa sondy televízie Fox News je to dvanásť, portál RealClearPolitics zo všetkých prieskumov vytvoril priemer a došiel k číslu 9,2.

Možno namietať, že Trump v celonárodných prieskumoch prehrával aj s Hillary Clintonovou, a rovnako ju pred štyrmi rokmi porazil. Demokratická kandidátka skutočne získala v súčte o dva milióny hlasov viac, lenže prezident USA nie je volený priamo občanmi, ale kolégiom voliteľov. A tých Trump získal viac.

​Biden však má na Trumpa takmer dvojnásobný náskok, ako mala v tejto fáze kampane Clintonová. Niekdajší demokratický viceprezident navyše vedie aj vo väčšine takzvaných "swing states", kde sa boj o Biely dom rozhoduje.

Michigan, Wisconsin, Florida, Pensylvánia - to sú štáty, kde minule tesne zvíťazil Trump a zhrabol tak všetkých ich voliteľov. Teraz v nich presvedčivo vedie Biden. A podľa Fox News má šancu zvíťaziť aj v tradične republikánskom Texase, ktorý demokrati ovládli naposledy za Jimmyho Cartera.

Referendum o Trumpovi

Trump navyše stráca aj priazeň starších bielych voličov, ktorí tvoria jeho voličskú základňu. Zmenila sa aj jeho úloha. Na rozdiel od minulých volieb sa už nemôže hrať na bojovníka proti nenávidenému establishmentu, ktorý pre mnohých predstavovala Hillary Clintonová. Po štyroch rokoch pri moci mu to ťažko niekto uverí.

"Voľby v roku 2016 boli z veľkej časti o Hillary Clintonovej. Tohtoročná kampaň je v tejto chvíli o Donaldovi Trumpovi. A ak to ľudia budú ďalej vnímať ako referendum o Trumpovi, tak tie voľby prehráme," povedal Fox News republikánsky stratég Neil Newhouse.

Tento hlas nie je v Republikánskej strane ojedinelý. "Je úplne zrejmé, že keby sa voľby konali dnes, tak by bol Joe Biden pohodlne zvolený prezidentom," povedal denníku The Financial Times politický konzultant v službách Republikánskej strany Whit Ayers.

Z Republikánskej strany sa preto ozývajú špekulácie, že ak Trump dôjde k názoru, že v novembri nemá šancu zvíťaziť, obhajobu funkcie vzdá. "Ešte je príliš skoro, ale ak na tom bude v prieskumoch čím ďalej horšie, dokážem si predstaviť scenár, kedy to vzdá," povedal stanici Fox News nemenovaný zdroj z Republikánskej strany.

"Nesmieme prepadnúť uspokojeniu"

To sú však zatiaľ len zvesti. Súhlasiť sa dá len s tým, že ešte je príliš skoro. "Štyri mesiace sú z hľadiska politiky ako niekoľko svetelných rokov," pripomína Whit Ayers.

Za tú dobu sa môže stať čokoľvek a Trump môže povstať z popola. Rozhodujúca bude rýchlosť zotavenia amerického hospodárstva. Tu má navrch: čo sa týka riadenia ekonomiky, Američania viac dôverujú jemu než Bidenovi.

Tipovať môže aj na oddanosť svojich priaznivcov. Keď je niekto fanúšik Trumpa, tak je jeho vášnivým fanúšikom. Niekdajší Obamov viceprezident také emócie medzi demokratmi nevyvoláva. Republikáni navyše veria, že až sa kampaň zase naplno rozbehne, pribudne Bidenových prešľapov a breptov.

Špekulácie ohľadom Bidenovho duševného stavu a veku (má 77, o tri roky viac než Trump) aktívne priživuje aj šéf Bieleho domu. "Nedokáže dať dve vety dohromady," vyhlásil nedávno na adresu svojho soka. "A tento človek bude možno vaším prezidentom, pretože niektorí ľudia ma nemajú radi."

Biden skutočne občas pôsobí unaveným dojmom. Ešte na konci februára bol v demokratických primárkach na odpis, potom však predviedol pozoruhodný comeback a rýchlo ovládol pretekárske pole. "Biden je bezpečná voľba. Ľudia chcú istotu. Oválna pracovňa totiž teraz pripomína skôr diskotéku," komentuje dnešné postavenie Trumpovho vyzývateľa demokratický analytik Joe Disana pre The Financial Times.

Štyri roky stará porážka však stále slúži ako pripomienka, že Trumpa sa nehľadiac na prieskumy neoplatí podceňovať. "Nemôžeme prepadnúť uspokojeniu, nesmieme byť namyslení. Ten človek už raz vyhral,​​" pripomenul spolustraníkom minul týždeň Barack Obama.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:24