StoryEditor

Clintonová sa hnevá. Amerika jej neverí

07.01.2008, 23:00
Druhý rozhodujúci štát na mape amerických primárok, z ktorých môže začiatkom novembra vzísť nový líder USA. Kandidáti včera mobilizovali posledné sily, aby oslovili nezávislých voličov, ktorí v tomto štáte dominujú.

Najviac sa musela snažiť niekdajšia prvá dáma USA Hillary Clintonovej. Po porážke v primárkach v Iowe, teraz podľa prieskumov zaostáva za najväčším rivalom zo spoločného demokratického tábora Barackom Obamom až o 10 percent. Pre Hillary môže ďalšia porážka jej cestu do Bieleho domu úplne skomplikovať. "Mohlo by to veľmi veľa znamenať. Ďalšie primárky sú v Južnej Karolíne a demokratickí voliči sú tam skôr Afroameričania. Ak bude Obama úspešnejší, môžu sa rozhodnúť pre toho, ktorý je pre nich zvoliteľnejší," povedal HN profesor newyorskej univerzity Sanford Gordon. Posledné prieskumy pred voľbami v tomto malom severovýchodnom štáte dávali Obamovi 39 a Clintonovej 29 percent hlasov. "Čokoľvek sa stane, budem pokračovať," sľúbila svojim voličom Hillary.

Útok ako stratégia
Bývalá prvá dáma USA Clintonová stavila v kampani na zmes zmeny a skúsenosti, keďže v politike nie je nováčik. Má najprepracovanejšiu politiku zdravotnej starostlivosti - chce zaviesť povinné všeobecné zdravotné poistenie pre všetkých Američanov. Zručnosť v tejto oblasti po prvej prehre v Iowe rýchlo využila a na svojho najväčšieho súpera Obamu zaútočila pre ním presadzovanú reformu zdravotníctva. Podľa nej zanechá milióny ľudí bez zdravotného poistenia. Obama jej pred voličmi odkázal, aby ho neočierňovala. Podľa politológa Gordona by jej však táto ofenzíva mohla skôr uškodiť. "Ak dáte veľa času do hovorenia škaredých vecí jeden o druhom, zostáva to vo vzduchu na dlho. Voliči niekedy nechcú, aby také niečo trvalo dlho."

Prečo sa jej nedarí
Pred prvými primárkami bola newyorská senátorka číslom jeden v celoamerických prieskumoch s najvyššími sumami na kampaň. Podľa pozorovateľov však favoritka volieb podcenila kampaň v kľúčovej Iowe. V tomto belošskom štáte prekvapujúco skončila až na treťom mieste za Obamom a Johnom Edwardsom. Iní si neúspech vysvetľujú inak. "Ľudia, ktorí volia v primárkach, sú väčšinou ideologicky extrémnejší ako ostatní. Preto vidíme tieto výsledky, ktoré sa výrazne líšia od celoštátnych prieskumov," vysvetlil Gordon.
Aj keď majú primárky v Iowe a New Hampshire mimoriadny význam, v histórii sa už stalo, že práve v nich porazený kandidát nakoniec obsadil prezidentské kreslo. Bol ním napríklad aj manžel Hillary, Bill Clinton.

Prečo sú primárky dôležité
Po lete vyberú nominantov strán delegáti na národných konventoch. Je to už len formálna záležitosť, pretože o tom, koho si zvolia, rozhodli voliči v primárkach. Výsledky primárok v USA majú priamy dosah na zloženie konventov, kde budú jednotliví delegáti hlasovať za svojho kandidáta. Sú to väčšinové voľby na nižšom stupni.

Prečítajte si aj:

Minirozhovor: Obama očaril, Hillary je skúsená

Expert na americké prezidentské voľby John Fortier pre HN:

Čo môže byť príčinou neúspechu Clintonovej v dôležitom štáte?
– Obama sa stal silným kandidátom. Pred rokom sme si mysleli, že je nový a nie veľmi skúsený, ale ukázal, že vie vyzbierať peniaze a má dobrú organizáciu. V Iowe dokázal otočiť voličov na svoju stranu. Američania chcú veľkú zmenu politiky, nie iba úpravy. Uverili mu. Zapáčil sa aj mladým a nezávislým voličom. Mladých inšpiruje a priťahuje k voľbám.

Dá sa niečo podobné očakávať v New Hampshire?
– Áno. Je to jeho typ štátu. Má veľa vzdelaných, nezávislých voličov, takže pre Hillary bude veľmi ťažké ho tu zastaviť. On úplne očaril demokratov, myslia si, že s ním vyhrajú aj prezidentské voľby.

Zatvoria sa Hillary po ďalšej možnej prehre úplne dvere?
– Úplne nie, ale sťaží jej to postup. Má ešte šancu. Iných kandidátov by to možno zlomilo, ale ona má mnoho peňazí na kampaň, má svojho manžela a isté dedičstvo. A ešte sa objaví argument, že potrebujeme skúsenú osobu, ktorá povedie krajinu.

Kde môže ešte dobehnúť náskok Obamu?
– V Južnej Karolíne sa jej v prieskumoch darilo. Najviac by mohla ešte skórovať 5. februára, keď sa konajú primárky v 20 štátoch USA, a samozrejme v New Yorku.

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deficity rezortu hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:32