StoryEditor

Lajčák dal odobrať pasy Karadžičovej rodine

10.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Slovenský diplomat a zároveň vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine opäť robí na Balkáne "poriadky". Najnovšie dal spolu s Medzinárodným súdnym tribunálom pre bývalú Juhosláviu odobrať pasy príbuzným Radovana Karadžiča, ktorý je stíhaný za genocídu. O cestovné doklady prišli Karadžičova manželka Ljiljana, jeho dcéra Sonja a zať Branislav Jovicevič. Oznámilo to komisárstvo v Pale neďaleko Sarajeva, kde býval počas bosnianskej vlády 1992 -- 1995 generálny štáb bosnianskych Srbov. Na políciu povolali tiež Karadžičovho syna Aleksandra, ale ten pre zranenie neprišiel. Pas by mu mali odobrať čo najskôr. "Tieto osoby sú vyšetrované v súvislosti s ich úlohou v sieti, ktorá podporuje Radovana Karadžiča," píše sa v správe vysokého predstaviteľa.
Medzinárodné spoločenstvo je presvedčené, že príbuzní sú s Karadžičom v spojení a pomáhajú mu na úteku. Tí to síce popierajú, ale úrady pri raziách v ich domoch našli dôkazy o tom, že s ním sú v kontakte.
Voči členom rodiny už predtým podnikla medzinárodná justícia iné opatrenia, napríklad zmrazenie účtov ich členov.
Karadžič bol obvinený kvôli masakre osemtisíc Moslimov v Srebrenici v roku 1995 a v súvislosti s obkľúčením Sarajeva, kde zahynulo 11-tisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:50