TASR/AP
StoryEditor

Rukojemníkom z autobusu pomohol ukrajinský prezident. Tipom na film o týraní zvierat

22.07.2020, 15:07
Autor:
jhrjhr
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po telefónnom rozhovore s Krivošom rozhodol splniť jednu z ďalších požiadaviek únoscu.

Ozbrojený muž, ktorý sa zmocnil autobusu na Ukrajine, prepustil po dvanástich hodinách rukojemníkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž splnil jeho požiadavku a verejne odporučil na sledovanie filmový dokument o utrpení zvierat. Prezident neskôr video zverejnené na Facebooku zmazal.

Ozbrojenec sa polícii predstavil ako Maxim Zlý (Maxim Plochoj), vlastným menom Maxim Krivoš. V centre ukrajinského mesta Luck s výbušninou a automatickou zbraňou zadržal autobus s dvadsiatimi ľuďmi. Požadoval, aby vládni predstavitelia uznali, že sú v skutočnosti teroristi.

Ukrajinský prezident sa po telefónnom rozhovore s Krivošom rozhodol splniť jednu z ďalších požiadaviek únoscu. Na svojom Facebooku zverejnil šesťsekundové video, v ktorom odporúča pozrieť si americký dokumentárny film Pozemšťania (Earthlings).

"Film Pozemšťania z roku 2005. Každý by sa na neho mal pozrieť," vyhlásil Zelenskyj na videu, ktoré zverejnil po prepustení troch rukojemníkov. Po zverejnení videa aktivista za práva zvierat nechal rukojemníkov odísť. Policajti ho následne zadržali.

Prezident svoj videoodkaz po zadržaní páchateľa zmazal. Nahradil ho poďakovaním polícii a ďalším, kto pomohli vyriešiť krízovú situáciu. "Ľudský život je tou najdôležitejšou hodnotou. Nikoho sme nestratili," napísal Zelenskyj na Facebook.

"Film, o ktorom tento muž hovorí, je dobrý. A nemusíte byť takí pokrivení a usporiadať takú horor show pre celú krajinu, aby ste sa na neho pozreli," vyhlásil ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Ukrajinskí aktivisti za práva zvierat odsúdili konanie únoscu. Film Pozemšťania podľa nich vyzýva k milosrdenstvu a súcitu a nemá nič spoločné s násilím proti ľuďom, napísal ukrajinský portál 112.

Podľa Avakova žiadny z rukojemníkov nebol zranený. Rukojemníci uviedli, že únosca ich neohrozoval a vyzval ich k tomu, aby nepanikárili a zostali v pokoji "bez zbytočných pohybov".

Policajti vykonali prehliadku v byte možného Krivošovho spolupáchateľa v ukrajinskom meste Charkov. Na mieste našli granáty a strelné zbrane.

Krivoš bol dvakrát odsúdený, dohromady si odpykal asi desať rokov za mrežami za viacero ťažkých zločinov. Útočník na sociálnych sieťach ustavične opakoval, že je "nespokojný so systémom" v krajine. Zverejnil video, na ktorom so skrátenou verziou útočnej pušky kalašnikov v ruke ohlasuje "deň antisystému" a nabáda ku "slávenie pravdy".

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:46